tisdag 27 maj 2014

TOPPRAFFEL! sörjer: Tommy Blom

Jag läser i tidningen att Tommy Blom gått bort i cancer, 67 år gammal. Blom var ju mest känd som musiker och då främst som en av medlemmarna i 60-talspopbandet Tages. Dock nämner TT:s nekrolog över Blom inga av de filmer han medverkade i - och den gode Tommy Blom var ju med i inte bara en, utan i hela två odödliga filmklassiker. (Han karriär som popstjärna har jag ingen relation till)
1971 spelade Tommy Blom den manliga huvudrollen i Joe Sarnos NÅGON ATT ÄLSKA - kanske bättre känd som THE SEDUCTION OF INGA, eller kort och gott INGA II. Marie Liljedahl innehade den kvinnliga huvudrollen och Björn och Benny stod för musiken till denna på sin tid väldigt framgångsrika sexploitationrulle.
Samma år passade blom på att medverka i ännu en sexploitationfilm, denna gång i regi av Vernon P Becker - och i en film med en av världens bästa filmtitlar någonsin: DAGMARS HETA TROSOR. Originaltiteln är DAGMAR'S HOT PANTS, men den svenska titeln är betydligt bättre. Jag menar, herregud, vem vill väl inte se en film som heter DAGMARS HETA TROSOR? Övriga medverkande var bland andra Diana Kjær, Ole Søltoft, Poul Bundgaard, Inger Sundh, Tor Isedal och Göthe Grefbo. Lex Baxter stod för musiken.
Fler filmer än så blev det inte för Tommy Blom, han fortsatte att ägna sig åt musik. De senaste decennierna uppträdde han med ett band bestående av medlemmar ur andra gamla 60-talsband - som till exempel Svenne Hedlund.
TOMMY BLOM
1947 - 2014
R.I.P.

-->4 kommentarer:

ctail sa...

Dessutom ska vi väl inte glömma det här, som ett minnesfragment av ett tv-klipp av Tommy Blom tillsammans med Bo Widerberg fick mig att googla fram: Blom spelade huvudrollen när Widerberg skulle göra film om Clark Olofsson, ett projekt som dock lades ner efter tre veckor. På annan plats på nätet skymtade påståendet att Widerberg skulle ha sagt upp Blom för att han erkänt att han rökt hasch, men det låter väl föga trovärdigt att det var anledningen. I Widerbergbiografin ser det ju ut som hela projektet havererade.

Pidde Andersson sa...

Oj, det hade jag ingen aning om - tack för detta tillägg!

ctail sa...

Den här bilden är kanske tagen vid samma pressträff som tv-inslaget jag mindes.

Pidde Andersson sa...

Antagligen.

Skicka en kommentar