måndag 26 maj 2014

TOPPRAFFEL! sörjer: Matthew Cowles

Det finns ju en hel del mustascher vi minns. Sam Elliotts stilfulla sådan. Tom Sellecks bajskorv i MAGNUM på TV. Och så har vi Matthew Cowles mustasch. En ganska rejäl sak - och dess effekt blev större på grund av Cowles lite lustiga utseende. Och nu har karln gått och dött, 69 år gammal.
Han var väl knappast världens mest kända skådis, Matthew Cowles. I Amerika är han tydligen mest känd som skurk i en TV-såpa som gick sex år under 1980-talet; ALL MY CHILDREN, men han figurerade i småroller i betydligt fler TV-serier och filmer. 1971 flimrade han förbi i Arthur Hillers KLINIKEN och 1975 medverkade han i THE HAPPY HOOKER, den första filmen om Xaviera Hollander - berömd/beryktad prostituerad och bordellmamma som existerar i verkligheten. Jag såg en av de här filmerna - det finns flera - på video, i den hade "The happy hooker" översatts med "festliga fnasket".
Vidare kunde vi se Cowles i KOJAK på TV och mot Paul Newman i SLAGSKOTT, och på 1980-talet dök han upp i GARP OCH HANS VÄRLD, EDDIE MACONS FLYKT, MIAMI VICE, HEM DYRA HEM, miniserien DEN LÅNGA FÄRDEN och mot Brooke Shields i en knappt visade BRENDA STARR - STJÄRNREPORTERN.
Kommer ni ihåg Magasin Defekt? Filmtidningen jag var redaktör för. Till första numret hade jag skrivit en lång artikel om Tim Kincaid och hävdade att det är mycket möjligt att han är världens sämsta regissör. 1989 gjorde han komedin SHE'S BACK efter manus av Buddy Giovinazzo (COMBAT SHOCK) och med Carrie Fisher (!) i huvudrollen. Och minsann om inte Matthew Cowles var med i den. Tyvärr har jag inte sett filmen.
Fler grejor med Cowles och hans mustasch är TV-serien I LAGENS NAMN, THE COWBOY WAY, DEN EDSVURNA, BETTY TUR OCH RETUR, LIFE ON MARS, VERONIKA BESTÄMMER SIG FÖR ATT DÖ och SHUTTER ISLAND.
Matthew Cowles var gift sedan mer än trettio år med skådespelerskan Christine Baranski.
MATTHEW COWLES
1944 - 2014
R.I.P.

-->0 kommentarer:

Skicka en kommentar