tisdag 13 maj 2014

TOPPRAFFEL! sörjer: HR Giger

Märkligt. Mycket märkligt. Jag satt på pressvisningen av GODZILLA i förmiddags och när de alldeles i början av den filmen hittar kvarlevorna av urtidsdjur, kom jag att tänka på den schweiziske konstnären HR Giger. De organiska formationerna såg ut att vara inspirerade av Giger.
Efter visningen gick jag bort till Spegeln för nästa film, passade på att kolla mail och Facebook - och nåddes av beskedet att Giger dött, 74 år gammal, efter att ha trillat och skadat sig.
HR Giger är förstås mest känd för att ha designat monstret i ALIEN, men han har gjort betydligt mer än så. Av någon anledning är det första jag kommer att tänka på omslaget till VHS-utgåvan av den usla FUTURE-KILL - men det är jag nog ensam om. Giger led av sömnproblem, vilka inspirerade hans bilder, men han var även inne på Salvador Dalí. På 1960-talet studerade han industridesign i Zürich, och han regisserade en rad kortfilmer. Han inspirerades mycket av HP Lovecraft och Gigers första samling bilder döptes till "Necronomicon", efter Lovecrafts fiktiva bok.
Andra långfilmer Giger jobbade på var SPECIES och THE KILLER CONDOM. Han var även en av de som anlitades till Alejandro Jodorowskys aldrig fullbordade mastodontprojekt DUNE på 1970-talet.
I Schweiz finns det två stycken officiella Gigerbarer - barer designade av Giger.
Den japanska monsterfilmen GAMERS VS. GIGER har inget med konstnären att göra.
HR GIGER
1940 - 2014
R.I.P.

-->0 kommentarer:

Skicka en kommentar