måndag 19 maj 2014

TOPPRAFFEL! sörjer: Gordon Willis

När jag skriver mina nekrologer här på TOPPRAFFEL! konstaterar jag att många, jag troligen de flesta, började sina filmkarriärer ganska anspråkslöst - de regisserade eller skådespelade i små B-filmer, TV-program och liknande. Men så är inte alltid fallet. Filmfotografen Gordon Willis har gått och dött, 82 år gammal.
Amerikansk 70-talsfilm hade ofta en speciell look. En look jag saknar idag, åtminstone när det gäller thrillers, deckare och skräck - men även drama. Det räcker med att kolla på vanliga TV-deckare. Ett avsnitt av KOJAK från 1973 ser betydligt mer gritty ut än dagens produktioner. Gordon Willis brukar anses vara mannen som skapade den amerikanska filmens 70-talslook.
Willis debuterade bakom kameran 1970 med END OF THE ROAD; en dramakomedi med Stacy Keach och James Earl Jones. Samma år följde han upp den med Irvin Kirshners LOVING och Hal Ashbys THE LANDLORD. 1971 plåtade han KLUTE - EN SMART SNUT, och 1972 stod han för filmfotot i GUDFADERN.
Filmer som BAD COMPANY, BETYGSJAKTEN och SISTA VITTNET följde, innan det 1974 var dags för GUDFADERN DEL II - en film som visuellt råkade illa ut när den släpptes på video och DVD. Av någon anledning gillade några viktiga personer inte filmens gyllenskimrande sepiatoner och ändrade detta. Det dröjde ett bra tag innan vi fick se filmen på DVD så som det en gång var tänkt.
Därefter kom ETT FALL FÖR HARPER och ALLA PRESIDENTENS MÄN, och 1977 inledde Willis sitt samarbete med Woody Allen i och med ANNIE HALL. Willis filmade INTERIORS, COMES A HORSEMAN och MANHATTAN, och 1980 gjorde han plötsligt debut som regissör. Han gjorde en thriller med Talia Shire som hette WINDOWS - men detta blev hans enda insats i registolen. Samma år sköt han STARDUST MEMORIES, och därpå PENNIES FROM HEAVEN, EN MIDSOMMARNATTS SEXKOMEDI, ZELIG, BROADWAY DANNY ROSE och KAIROS RÖDA ROS.
PERFECT med John Travolta och Jamie Lee Curtis är det väl ingen mer än jag som kommer ihåg; den kom ju under den period då Travolta var helt ute, men det var Willis som var filmfotograf på den. Så även på Tom Hanks-komedin HEM DYRA HEM, Michael J Fox-dramat BRIGHT LIGHT, BIG CITY och Harrison Ford-thrillern MISSTÄNKT FÖR MORD.
1990 kom den inte alltför lyckade GUDFADERN DEL III, för vilken Gordon Willis Oscarnominerades. De sista filmerna Willis jobbade på var SKENET BEDRAR med Alec Baldwin och Nicole Kidman från 1993, och EN FIENDE IBLAND OSS med Harrison Ford och Brad Pitt; den kom 1997.
Nu står Gordon Willis bakom kameran i den stora filmstudion ovan molnen.
GORDON WILLIS
1931 - 2014
R.I.P.

-->0 kommentarer:

Skicka en kommentar