lördag 3 maj 2014

TOPPRAFFEL! sörjer: Efrem Zimbalist Jr

Skådespelaren Efrem Zimbalist Jr har gått och dött 95 år gammal, och jag tänker att honom minns jag ju från en massa TV-serier och filmer - men det visar sig vara en sanning med modifikation. Jodå, sedan debuten 1946 han Zimbalist Jr med en väldig massa roller för bio och främst för TV, men majoriteten visar sig vara TV-serier som jag i bästa fall hört talas om, men som aldrig visats i Sverige. Han var med i till exempel MAVERICK med James Garner, BRONCO och HAWAIIAN EYE innan han fick en roll i den för mig helt okända 77 SUNSET STRIP, i vilken han medverkade 1958 till 1964 - väldigt länge, alltså. När den serien lades ner spenderade han ett år i serier som THE ALFRED HITCHCOCK HOUR och RAWHIDE, innan han fick en roll i THE F.B.I. - och han spelade denna roll i samtliga 241 avsnitt som gjordes mellan 1965 och 1974.
På 1980-talet kunde vi se honom i THE LOVE BOAT och han spelade mot sin dotter Stephanie Zimbalist i en handfull avsnitt av REMINGTON STEELE. Han syntes i HOTEL, MORD OCH INGA VISAR - och så var han förstås med i 1990-talsupplagan av ZORRO med Duncan Regehr. Det är antagligen från denna serie Efrem Zimbalist Jr är mest bekant i Sverige. Han spelade ju dessutom Zorros farsa; Don Alejandro de la Vega.

På bio figurerade Zimbalist Jr mot Edward G Robinson och Susan Hayward i HOUSE OF STRANGERS 1949 - en film som tydligen hette LIDELSERNAS HUS i Sverige! Sedan var han med i saker som BOMBPLAN B-52, SPEL I BLINDO, SOS - VI STÖRTAR!, BESATT AV KÄRLEK och liknande förhållandevis obskyra titlar. 1967 spelade han blinda Audrey Hepburns make i Terence Youngs thriller NATTENS ÖGON, och vi minns förstås honom som den slemme skurken i HOT SHOTS! - HÖJDARNA, som kom 1991.
Vid sidan av allt detta var Efrem Zimbalist Jr även synnerligen aktiv som röstskådespelare i tecknade filmer. Han gjorde Alfred i flera TV-serier om Läderlappen, han hördes i IRON MAN och SPIDER-MAN, och han gestaltade kung Arthur i PRINS VALIANT.
EFREM ZIMBALIST JR
1918 - 2014
R.I.P.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar