tisdag 6 maj 2014

TOPPRAFFEL! sörjer: Dick Ayers

Jag har ju en tendens att ständigt återkomma till den gamla fina serietidningen Tomahawk här på TOPPRAFFEL! - och nu är det dags igen. För inte så längesedan skrev jag om maskerade westernhjältar; den artikeln hitter ni HÄR, och i denna text nämner jag Ghost Rider. Ghost Rider, som till en början var en aning skräckorienterad, skapades 1949 av Dick Ayers - och nu har Ayers dött, 90 år gammal.

Han må främst vara känd för sina westernserier, men han hann med att jobba med en hel del annat, den gode Dick Ayers. Han debuterade redan 1942 med en stripserie i en dagstidning, och kort därpå gjorde han grejor åt Dell Comics. 1947 studerade han för den legendariske Tarzantecknaren Burne Hogarth och han började att teckna en lång rad westernserier åt främst Magazine Enterprises och Prize Comics. I början av 1950-talet hamnade Ayers på Atlas Comics; förlaget som senare skulle förvandlas till Marvel Comics. Där återupplivade han Ghost Rider i en snällare, skräcklös version - dock ska Ayers spökryttare inte blandas ihop med Marvels motorcykelknutte. När den sistnämnda dök upp på 70-talet döptes den ursprunglige Ghost Ridern om till Phantom Rider!
På Marvel samarbetade Dick Ayers en hel del med Jack Kirby; han tuschade otaliga Kirbyserier och -omslag. Ayers jobbade med Fantastiska Fyran, Ant-Man och Thor, och med tiden tog han över Sgt. Fury and his Howling Commandos och stod även för skisserna.
En av serierna som gick i Tomahawk var förstås Jonah Hex; min favoritserie. Den tecknades av främst Tony DeZuniga och José Luis García-López, och de tuffa, realistiska teckningarna skilde sig en hel del från resten av tidningens innehåll. Efter att Tomahawk slutligen klagts ner en gång för alla fick Jonah Hex en egen tidning. Den var tjockare, svartvit och publicerade en del nyare avsnitt. I denna tidning kunde man läsa Jonah Hex tecknad av Dick Ayers - och det funkade väl inte riktigt. Ayers grövre, lite gammaldags still skar sig en aning med seriens karaktär och innehåll - åtminstone när han försågs med en trist tuschare. Det hände att Ayers även tecknade en annan bekanting från Tomahawk - Skalpjägaren.
På 1970-talet chockade Dick Ayers omvärlden med att jobba för Eerie Publications tidningar. Eerie var ett skitigt litet förlag som gav ut svartvita magasin i stort format för att konkurrera med Warren Publishings skräckmagasin, det vill säga Creepy och Eerie (Chock här hemma i Sverige). Serierna i Eerie Publications blaskor var ofta grovhuggna och inget vidare, och det är inte utan att man undrar hur Ayers hamnade där. 
Under 1980-talet jobbade Dick Ayers en del åt Archie Comics och han fortsatte att vara verksam som serietecknare ända in på 2000-talet - dock sysslade han mest med små obskyra saker. Den fjärde maj 2014 flyttade han upp till den stora westernseriestudion ovan molnen.
DICK AYERS
1924 - 2014
R.I.P.


-->0 kommentarer:

Skicka en kommentar