torsdag 15 maj 2014

Bio: Locke

Foton: Kerry Brown. © 2014 Concrete Pictures, Ltd. All Rights Reserved.

Ibland klagar jag på att det visas för mycket TV på stor duk när man går på bio - oftast gäller detta dokumentärer. Filmer som är mer lämpade för detta lilla formatet hemma i vardagsrummet.

Men ibland händer det att man råkar ut för radio på stor duk. Detta händer väldigt sällan - men visst händer det! Senast var det nog när BURIED hade premiär för fyra år sedan. Ryan Reynolds låg nergrävd i en likkista i en och en halvtimme och pratade i telefon - han var det enda vi såg i filmen, knappt det, eftersom det ju var mörkt, och filmen hade fungerat lika bra som radioteater.

Nu är det dags igen. Steven Knight, mest känd som manusförfattaren till EASTERN PROMISES, har skrivit och regisserat det brittiska dramat LOCKE - en film med Tom Hardy som enda skådespelare i bild. Hardy spelar Ivan Locke som sitter i sin bil och pratar i telefon - i en timme och 25 minuter. Han pratar med sin fru, med sin son, med kollegor - och så får han ett samtal som kommer att förändra hans liv för all framtid.

Ett flertal skådespelare medverkar - men den ende vi ser är alltså Hardy, som filmas i olika vinklar inne i sin bil. Ibland klipps det in miljöbilder på hur hans bil kör omkring i London nattetid. Och det funkar rätt bra. Tom Hardy har vi tidigare sett spela över så det visslar om det i filmer som BRONSON och THE DARK KNIGHT RISES, men här har han lagt band på sig och är utmärkt. Det blir ett rätt nervigt drama som utspelar sig där i bilen - eller över telefonnätet, om man så vill.

Sedan kan man förstås fråga sig vilken publik filmen riktar sig till. LOCKE känns som en typisk filmfestivalfilm. Eller ett experiment. Den vanliga biopubliken på Filmstaden lär undra vad i helvete det är de hamnat på. Nej, man ska inte underskatta sina medmänniskor - men man ska verkligen inte överskatta dem! Jag gissar att många kommer att tro att detta är en hård thriller.

Filmfotot är snyggt, musiken är tillbakalutad och lite väl saggig, och det var inte utan att jag log när jag såg alla namn som listas i eftertexterna. För att vara en film med så bergränsade miljöer och medverkande är det verkligen många som jobbat med filmen!

... Och ja, det här hade funkat precis lika bra som radioteater.

 

 

 

 

(Biopremiär 16/5)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar