måndag 5 maj 2014

Bio: Free Angela and All Political Prisoners

Foton copyright (c) Folkets Bio
Det första som slår mig när jag ser Shola Lynchs dokumentär FREE ANGELA AND ALL POLITICAL PRISONERS; redan under förtexterna, är att den omstridda medborgarrättskämpen Angela Davis såg ut som hjältinnan i en blaxploitationfilm - och hennes siluett får väl anses vara ikonisk. Till en början blir jag dessutom lite imponerad av den här filmen; det är flyhänt gjort, en väldigt massa gamla filmklipp från åren kring 1970 varvas med nygjorda intervjuer med främst Angela Davis själv, men även med de som stod henne nära när det begav sig.
Snart inser jag dock att Lynchs film inte besvarar några som helst frågor. Davis utbildade sig i Tyskland, återvände hem till USA när hon läste om - och inspirerades av - de Svarta Pantrarnas väpnade kamp, hon var marxist och medlem av kommunistpartiet, och när hon fick anställning- och skulle föreläsa på University of California sparkade de styrande, främst dåvarande senatorn Ronald Reagan, bakut. Hon fick genast sparken. Kort därpå blev hon indragen i en mordhärva; hon själv var inte delaktig i själva handlingen, men de vapen som hade använts ägdes av Davis. Hur de hamnade i mördarnas händer framgår inte och det pratas mest om en konspiration mot Angela Davis. Hon flydde, blev en av FBI:s mest eftersökta, greps, fängslades och frikändes.
Det är uppenbart att Angela Davis är en stor idol för Shola Lynch, som själv är svart. Därför är den här filmen mest ett idolporträtt. Lynch är fullkomligt okritisk och hon struntar i större delen av Davis' liv - som till exempel vad hon sysslat med under de dryga 45 år som förflutit sedan Davis var i hetluften (hon har bland annat kandiderat för posten som USA:s vicepresident två gånger, och vid sidan om att undervisa verkar hon nu mest ägna sig åt feministiska frågor).
Jag är inte kommunist, jag har inget till övers för väpnad kamp, och jag har svårt att förstå att det finns människor som än idag tycker att Che Guevara är relevant. Jag hade gärna sett en objektiv film om Angela Davis, men den här prylen vänder sig bara till de som tycker om att stå och skrika floskler med knuten näve.
(Biopremiär 2/5)

-->0 kommentarer:

Skicka en kommentar