torsdag 8 maj 2014

Bio: Det var en gång en skog

Foton copyright (c) TriArt Film
Nu blir det franskt här på TOPPRAFFEL! - encore.
Jag är genuint ointresserad av djur och natur. Verkligen. Visst kan jag tycka att det är trevligt att åka ut på landet ibland, men då måste det vara på mina villkor. Jag hatar att vara låst där ute, mitt ute i ingenting, utan att kunna ta mig tillbaka hem. Att vara beroende av andra. Träd och grönska tröttnar jag snabbt på - och djur ser jag helst serverade med goda, feta såser och ett bra vin.
Således är jag inte det minsta intresserad av naturfilmer (såtillvida de inte innehåller kannibaler). Och här har vi en naturfilm.
DET VAR EN GÅNG EN SKOG ska inte blandas ihop med den tecknade filmen från 1993 med samma namn. Denna nya film är en dokumentär av Luc Jacquet. Ekologen och botanisten Francis Hallé älskar träd. Oj, vad han älskar träd. Han tycker om att sitta uppflugen i trädkronor och rita träd. I Jacquets film tar Hallé sig djupt in i regnskogen och berättar om hur viktiga träden - och alla levande varelser - är för ekosystemet och vår överlevnad. Vi måste skärpa oss, annars kommer allt att gå åt helvete.
Hallé berättar lätt poetiskt på typiskt franskt manér. Det hela är oerhört flott filmat, med avancerade kameraåkningar i djungeln och upp i träd. Ibland förstärks bilderna med animationer för att förklara hur saker och ting går till.
... Men det här är som att sitta och titta på en 78 minuter lång skärmsläckare.
Angeläget ämne, vackra bilder - men jag tröttnade.
(Biopremiär 9/5)

-->0 kommentarer:

Skicka en kommentar