torsdag 8 maj 2014

Bio: Bad Neighbours

Foton copyright (c) UIP Sweden

Om det vore mitten av 1980-talet och jag vore tonåring - vilket jag fortfarande var i mitten av 1980-talet - skulle jag älskat NEIGHBORS - eller som den heter i Sverige: BAD NEIGHBOURS (notera att "neighbors" fått brittisk stavning; antagligen beroende på att filmen även döpts om i England, och även förtexterna har ändrats). Det här är en vulgokomedi av Nicholas Stoller i tvättäkta 80-talsstil. Det känns lite grann som att återigen slå sig ner med polarna och kolla på SVENSEXAN, PORKY'S, KING FRAT och allt vad de hette.

Det är bara fem år som skiljer Seth Rogen och Zac Efron. Rogen är bara 32, men har enligt Hollywood blivit så pass gammal att han kan spela nybliven familjefar som plötsligt och oväntat blivit "gammal". Rogen är här Mac Radner, gift med Kelly (Rose Byrne, som intressant nog - och för en gångs skull - är äldre än sin motspelare), och de två har med sin nyfödda dotter flyttat in i en trevlig villa i ett trevligt kvarter. Där tänker de leva medelklassliv och ha det trevligt. Dock dröjer det inte så länge innan de får nya grannar. En studentförening, ledd av en som heter Teddy (den överårige Zac Efron), flyttar in i huset intill, som förvandlas till ett "frat house".
Mac och Kelly oroar sig för att studenterna ska festa och vara högljudda dygnet runt - och att de själva ska framstå som gamla. De går över och pratar med Teddy och hans gäng - och får festa loss med dem. Det sups och röks på och dansas. Mac och Kelly blir polare med ungdomarna och lovar att om de tycker att det väsnas i frathuset ska de först ringa till Teddy och absolut inte till polisen.

Redan nästa kväll för studenterna väsen utan like. Teddy svarar inte i telefon, så Mac gör vad han tror ett anonymt samtal till polisen, som anländer. Teddy och hans gäng känner sig svikna, så de förklarar krig mot Mac och Kelly.
I dessa tider när var och varannan amerikansk film; action såväl som skräck och komedi, är sanerad och familjeanpassad, känns det skönt och befriande med en komedi som är R-rated; barnförbjuden i USA. BAD NEIGHBOURS fläskar på med svordomar, naket, sexuella situationer och droger. Som sagt - det här är verkligen som en 80-talsfilm. Det är allt annat än politiskt korrekt. Grabbar beter sig som grabbar. Och jodå, det är rätt roligt. Åtminstone till större delen. Jag gillar ju fjant - så länge det inte är en arthouseregissör som får för sig att fjanta sig.
Men för att bara vara 96 minuter känns BAD NEIGHBOURS aningen lång. Detta beroende på att det festas lite väl mycket i filmen, och allvarligt talat - hur kul är det att titta på andra människor som festar?

Lisa Kudrow är kul i en liten roll som universitetets dekanus, som bara tänker i tidningsrubriker, men roligast är nog Hannibal Buress som en märklig poliskonstapel.(Biopremiär 9/5)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar