onsdag 9 april 2014

TOPPRAFFEL! sörjer: Mickey Rooney

Härommånaden satt jag hemma hos en kompis och tittade på QUICKSAND, en film noir-rulle från 1950. Huvudrollen innehades av Mickey Rooney, vilket vi tyckte var lite märkligt. Den lille gossaktige Rooney, då 30 år gammal, var inte precis som klippt och skuren för en tuff thriller. Vi pratade lite om Rooney, om hur gammal han är - och om att han fortfarande är aktiv som skådis. Enligt IMDb har har 337 credits i filmer och TV-program. En sista; DR. JEKYLL AND MR. HYDE håller visst på att filmas just nu. Den kan herr Rooney inte se - eftersom han nu gått och dött i en ålder av 93.
Mitt eget förhållande till Mickey Rooney har väl inte varit det bästa. Nu har jag förstås sett långtifrån alla hans filmer - tvärtom, jag har sett rätt få av dem. Men jag har alltid tyckt att han som ung var en lite fånig och ibland direkt påfrestande hurtig typ. Jag har svårt för klämmiga typer och sitter upp shower och revyer på bakgården, där det sjungs och dansas på de mest käcka sätt.
Mickey Rooney spelade Mickey McMcGuire i en lång rad kortfilmer som påbörjades redan 1927 (!) och fortsatte in på 30-talet. I slutet av 30-talet påbörjades filmserien i vilken han var Andy Hardy. Det handlade nästan alltid om komedier och/eller musikaler, och han spelade bland annat mot Francis the talking mule, men Rooney medverkade även i en och annan thriller, Western och krigsfilm.
1961 gjorde Mickey Rooney en av sina konstigaste och idag mest föraktade roller - han spelade den jobbige japanske grannen i FRUKOST PÅ TIFFANY'S. Hans scener handlar om ren och skär rasistisk lyteskomik. I DRAGON - THE BRUCE LEE STORY finns en scen i vilken Bruce Lee tar illa vid sig när han ser dessa scener på bio, medan resten av publiken skriker av skratt.
Under 1970- och 80-talen blev det en hel del TV-serier och TV-filmer för Rooney, och under 90-talet började han plötsligt att figurera i de mest oväntade B-filmer. Eller vad sägs om SILENT NIGHT, DEADLY NIGHT 5: THE TOY MAKER och PM Entertainments hårda MAXIMUM FORCE?
De senaste åren har vi kunnat se Mickey Rooney på bio i till exempel NATT PÅ MUSEET och MUPPARNA. Men nu kan vi inte se honom längre.
MICKEY ROONEY
1920 - 2014
R.I.P.

-->0 kommentarer:

Skicka en kommentar