onsdag 2 april 2014

TOPPRAFFEL! sörjer: David Hannay


Ett av den australiska filmbranschens största skägg - troligen det allra största - har gått bort, 74 år gammal. David Hannay var en av Australiens mest aktiva producenter - och mycket av det han låg bakom är sådant vi känner igen från 1980-talets videobutiker. Hannay arbetade en del tillsammans med den trevlige regissören Brian Trenchard-Smith, som säger att Hannay helst jobbade med poitiska filmer, men det är inga sådana jag kommer att minnas honom för. Å andra sidan är jag inte australier, och majoriteten av Hannays filmer verkar inte ha nått till Sverige.
1970 fick Hannay sin första credit, då han var verkställande producent för något som hette THE SET. Därefter följde en rad TV-filmer - och 1974 kom det ökända postapokalypsrafflet STONE, som tydligen hette SNUTJAKTEN i Sverige. Dock inte när VTC släppte den på video. I filmografen hittar med även MANNEN FRÅN HONGKONG som Trenchard-Smith regisserade och som hade George Lazenby i rollistan.
ALISON'S BIRTHDAY var en skräckfilm från 1981 jag tydligt minns från hyllorna på Vlado Video. En annan skräckfilm kom 2001; THE CUBBYHOUSE, som jag såg i Cannes. Den släpptes tydligen som DEN TREDJE CIRKELN i Sverige. Samma år producerade Hannay en film som hette HILDEGARDE och handlade om en snäll anka.
DAVID HANNAY
1939 - 2014
R.I.P.

-->0 kommentarer:

Skicka en kommentar