onsdag 30 april 2014

TOPPRAFFEL! sörjer: Bob Hoskins

Häromveckan var det långfredag och då pratade jag och en kompis osökt om filmen DEN BLODIGA LÅNGFREDAGEN från 1980 - den blodiga svenska titeln på THE LONG GOOD FRIDAY med Bob Hoskins, en av de främsta brittiska gangsterfilmerna. Och nu gick Hoskins och dog i lunginflammation, endast 71 år gammal. Efter att ha diagnosticerats för Parkinsons drog han sig tillbaka från skådespeleriet 2012.
Han han med en farlig massa roller på film och TV, den gode Bob, efter att ha debuterat 1972 i en TV-serie. Under 70-talet blev det en hel del TV-serier för honom, och bland de jag sett hittar vi THRILLER och andra säsongen av ROCK FOLLIES - om det nu är någon mer än jag som kommer ihåg den. Den var rätt populär 1977, vill jag minnas. Han medverkade även i den amerikanska filmen NÄRGÅNGNA BILDER med Richard Dreyfuss och Jessica Harper - den såg jag på Landskrona Filmstudio och jag rodnade nog från början till slut. Den handlar om en filmregissör på 1930-talet som tvingas göra porrfilm.
1978 var han med i Dennis Potters PENNIES FROM HEAVEN och året därpå i STRIDEN I GRYNINGEN, bättre känd under originaltiteln ZULU DAWN. Vidare hittar vi Tom Selleck-rafflet LASSITER, COTTON CLUB, Terry Gilliams BRAZIL, TYSTAT VITTNE med Mickey Rourke, och förstås VEM SATTE DIT ROGER RABBIT. Han var Smee i Steven Spielbergs HOOK och Mario Mario i den nästan mytomspunna dunderfloppen SUPER MARIO BROS. och han spelade J Edgar Hoover i Oliver Stones NIXON.
Under 2000-talet är det glesare med filmer jag sett eller ens hört talas om, mycket släpptes direkt på DVD i Sverige, men han medverkade i den utmärkta HOLLYWOODLAND, och dök upp i PARIS JE T'AIME och i Abel Ferraras usla GO GO TALES som jag såg i Cannes och som knappt släpptes någonstans. Sin sista roll gjorde han i SNOW WHITE AND THE HUNTSMAN.
BOB HOSKINS
1942 - 2014
R.I.P.

-->1 kommentarer:

Håkan sa...

När han fick sin fru/flickvän att måla bröstvårtorna med läppstift i Pennies from Heaven 1978 lämnade det i alla fall ett outplånligt intryck på en 12 åring...

Skicka en kommentar