tisdag 15 april 2014

Bio: A Touch of Sin

Foton copyright (c) Folkets Bio
När jag lämnar pressvisningen av A TOUCH OF SIN är det främst två saker jag minns. Det bitvis tjusigt iscensätta och splattriga väldigt - och framför allt den urjävliga musiken. Resten lär jag inte lägga på minnet.
A TOUCH OF SIN är en kinesisk film med manus och regi av Zhangke Jia - eller om det nu ska skrivas Jia Zhangke. Filmen tävlade i den officiella serien i Cannes förra året och vann pris för bästa manus - och jodå, det här ser ut- och känns som en film som tävlar i Cannes. Arthouse med inslag av spekulation, i det här fallet ultravåld.
Det börjar tufft. En kille kommer långsamt åkande på en motorcykel i ödemarken när en tre män till fots kommer fram och viftar med yxor och tänker råna motorcyklisten. Den senare drar fram en pistol och skjuter ihjäl rånarna. Direkt därefter möter vi ännu en motorcyklist. Han sitter vid en omkullvällt lastbil full med tomater och något exploderar när han biter i en tomat. Denne kille drar senare runt med ett hagelgevär och skjuter ihjäl folk så att blodet sprutar. En tredje rollfigur är en dofsing som jobbar som receptionist i ett badhus. En av kunderna förgriper sig på henne och då får hon nog, förvandlas till Charles Bronson (utan mustasch), drar kniv och börjar skära upp folk. Här finns även en fjärde huvudroll, en fabriksarbetare som ständigt byter jobb.
Detta är inte en rak actionthriller, jag vet inte om det är en thriller alls - eller en actionfilm. Det är främst ett drama och ett ganska arty sådant. Detta innebär att jag tycker att filmen blir rätt tråkig mellan våldsexplosionerna. Folk sitter och pratar i trista scener och jag blev nog aldrig riktigt klok på vem som var vem och vad rollfigurerna heter. De fyra huvudpersonerna är visst från fyra olika provinser. Jag kom på mig med att emellanåt sitta och tänka på annat.
Då och då spelas traditionell kinesisk musik - och det är ett jävla gnällande i falsett. Ja, det är direkt olidligt. Jag höll på att bli vansinnig. Fast allra sist i eftertexterna ligger en suggestiv syntlåt som är rätt cool.(Biopremiär 16/4)

-->0 kommentarer:

Skicka en kommentar