tisdag 29 april 2014

Bio: Mademoiselle C

Foton copyright (c) Lucky Dogs
Nu blir det mode här på TOPPRAFFEL - och lite franskt också.
MADEMOISELLE C. Det låter som en film av Just Jaeckin. Men så kul ska vi inte ha det. Tvärtom, visar det sig. MADEMOISELLE C är en dokumentär av Fabien Constant och handlar om Carine Roitfeld. Och vem är det? frågar genast de som inte har någon större koll på modevärlden och antagligen de flesta som läser TOPPRAFFEL!. Nä, jag hade ingen aning om vem Roitfeld är. Efter att ha sett den här filmen har jag fortfarande ingen aning. Constants film är inte mycket till dokumentär, detta är snarare en långfilmslång, förbehållslös hyllning till- och reklamfilm för Roitfeld.
Carine Roitfeld var chefredaktör för Vogue Paris - med andra ord en fransk motsvarighet till Anna Wintour, som dokumenterades i THE SEPTEMBER ISSUE. Constants film börjar efter att Roitfeld lämnat jobbet på Vogue för att starta sitt eget superlyxiga magasin - CR Fashion Book. Vi får vara med när tidningen planeras, döps, och innehållet tas fram - allt sker på de mest spektakulära sätt i de mest glamorösa, spektakulära miljöer.
... Däremot får vi inte veta någonting alls om Carine Roitfeld. Hon är i bild och pratar nästan hela tiden, vi får träffa hennes barn och kollegor, men vem är hon? Vad driver henne? Hur började hon? Hon säger att hon är ryska, men när kom hon till Frankrike? Hon föddes i Paris, läser jag nu på Internet. Det var hennes föräldrar som var ryssar. Vad vi däremot får veta är att hon är "a wonderful person!" - kändisarna; modeller, designer, fotografer och skådespelare, står på rad för att hylla henne.
Det finns ingen som helst struktur i filmen. Den varar bara 93 minuter, men den känns som sju timmar, eftersom den bara hoppar från photo shoot till fest till nytt photo shoot och nya flamsiga tillställningar med det vackra folket - utan att någonsin föra berättelsen om arbetet med tidningen framåt, eller berätta om personen Roitfeld och hennes bakgrund.
Det pratas om att tidningen måste innehålla texter med substans och inte bara bilder - men vi får inte veta vad dessa artiklar handlar om och vilka som skriver dem. Däremot visas ytterst detaljerat hur bilderna tas. Ibland är dessa fotosessioner riktigt häftiga - i synnerhet de som ser ut som hämtade ur 40 år gamla Jean Rollin-filmer. Halvnakna brukar i slöjor på kyrkogårdar och så vidare. Jag kan inte säga att det framgår hur kollektionerna ser ut. Jag noterade de sexiga modellerna och de ibland bisarra situationerna, men kläderna kändes synnerligen sekundärt.
MADEMOISELLE C är som ett glassigt modemagasin på stor duk. Gillar man sådana magasin gillar man nog den här filmen. Vi andra tittar lämpligen på något annat. Till exempel en film eller två av Jean Rollin.
(Biopremiär 2/5)

-->0 kommentarer:

Skicka en kommentar