fredag 25 april 2014

Bio: The Lunchbox

Foton copyright (c) Scanbox

Den indiska filmen THE LUNCHBOX, med manus och regi av långfilmsdebuterande Ritesh Batra, har haft stora framgångar internationellt på bio och filmfestivaler. Och ska jag vara ärlig har jag lite svårt att förstå varför. Så oerhört bra är inte detta lilla drama med inslag av romantik och komedi. Det här är en lågmäld och rätt långsam historia som skulle kunna släppas under titeln YOU'VE GOT FOOD. För jag kommer nämligen att tänka på YOU'VE GOT MAIL - vilken i sin tur var en nyinspelning av THE LITTLE SHOP ON THE CORNER.

Lunchsystemet i Mumbai verkar vara hur komplicerat som helst. Restauranger och privatpersoner skickar ut lunchlådor via ett nätverk av bilar och cykelbud och allt möjligt, och tydligen ska de aldrig komma fel. Den uttråkade hemmafrun Ila (Nimrat Kaur) känner att hennes make har tröttnat på henne. Hon tänker försöka vinna tillbaka hans hjärta via magen och skickar iväg lunchlådor med exceptionellt god mat. Det är bara det att dessa hamnar fel - de dimper ner på den pensionsmässige ekonomen Saajans (Irrfan Khan) skrivbord. Han äter glatt upp innehållet.
Lunchboxarna fortsätter att komma, alla från Ila, och snart börjar de två att skicka brev till varandra via lådorna. En relation på distans uppstår - med andra ord, lite grann som i YOU'VE GOT MAIL. Här finns till och med en scen där de två bestämt träff på en restaurang, men Sajjan vågar inte gå fram till den vackra Ila (hon är verkligen skitsnygg), utan betraktar henne på håll. Ungefär som i YOU'VE GOT MAIL.
Man blir onekligen hungrig av att se filmen. Maten ser verkligen god ut. I övrigt går filmen i gult och miljöerna är lite skitiga och svettiga så som de brukar vara i indiska filmer. Saajan får en ny, yngre kollega; Shaik (Nawazuddin Siddiqui) som ska ta över när Saajan slutar. Saajan får inte gifta sig med sin flickvän, hennes föräldrar har inte godkänt honom - han är kortvuxen, föräldralös och alldeles för mörkhyad. Men han verkar vara rätt glad ändå - och framför allt ser han ut som en indisk Tony Curtis. Saajan själv ser mest ut som den lömske i en Indiana Jones-film. Han har samma trötta, lätt sorgsna uppsyn filmen igenom.

THE LUNCHBOX är trevlig, lite intressant - men samtidigt inte något anmärkningsvärt och minnesvärt. Och den är emellanåt lite småtråkig. Och ja, självklart är filmen alldeles för lång - det är ju alla filmer nuförtiden.







(Biopremiär 25/4)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar