tisdag 15 april 2014

Bio: Grand Central

Foton copyright (c) Lucky Dogs

Nu blir det franskt här på TOPPRAFFEL! - det har ju en tendens att bli det ganska ofta. Kärlek och kärnkraft - kan det vara något? Om jag hade tyckt om Rebecca Zlotowskis GRAND CENTRAL hade jag kunnat vitsa till det och skriva att den är strålande och att huvudrollsinnehavarna är självlysande. Fast nu tyckte jag inte att filmen var något vidare - den är långtifrån strålande. Dock inget ont om skådisarna.

Tahar Rahim spelar Gary, en slarver som drar omkring och lyckas skaffa sig ett jobb på ett kärnkraftverk i Rhônedalen. Där visar det sig att jobbet är betydligt farligare än han trodde. Det är direkt skitfarligt. Och ärligt talat - jag själv visste inte att det är så här farligt att jobba på kärnkraftverk. Sedär, där lärde jag mig ett och annat. Såtillvida filmen inte ljuger - och det tror jag inte att den gör.
På kärnkraftverket jobbar även den mer garvade Toni (Dénis Ménochet) som ska gifta sig med Karole, som också jobbar på samma ställe. Karole spelas av Léa Seydoux, som figurerar allt oftare på vita duken. Och hon är faktiskt rätt självlysande. Och hon spenderar större delen av filmen iförd ett par väldigt korta jeansshorts. Pluspoäng för dessa! Det bär sig inte bättre än att Gary och Karole får ihop det. De träffas i smyg i gröngräset, det är lite romantiskt, och det blir pluspoäng för nakenscenerna också. Komplikationer uppstår förstås, Toni är en misstänksam typ och har vissa råskinnstendenser.
Den ljuvliga snuttgurkan Léa Seydoux till trots - nä, GRAND CENTRAL är en rätt trist film. Den lunkar på i maklig takt och tycks ofta stå och trampa på stället. Sådär jätteromantiskt blir det aldrig. Det här är snarare rätt tråkigt. Fast det är onekligen intressant med rutinerna på kärnkraftverket. Ibland sker det olyckor och då är det snabba ryck som gäller. Håret rakas av de drabbade, kropparna skrubbas grundligt.

GRAND CENTRAL distribueras av Lucky Dogs, som verkar vara en ny svensk distributör.

Filmen tävlade i sektionen Un Certain Regard i Cannes förra året.
(Biopremiär 11/4)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar