fredag 14 mars 2014

TOPPRAFFEL! sörjer: Tonino Ricci

1983 debuterade jag som programledare på TV. Jag hade en liten show som hette BIZARRT PÅ VIDEO som visades på Landskrona Vision i fyra avsnitt 1993. Ett av programmen handlade om den skräpiga, italienska skräckfilmen PANIC (aka BAKTERION) från 1982 med Landskronas stolthet Janet Ågren i huvudrollen. Filmen var regisserad av en viss Anthony Richmond. Han hette egentligen Tonino Ricci, och alldeles nyligen - närmare bestämt den nionde mars - gick han och dog, 86 år gammal.
Tonino Ricci regidebuterade 1969 med DE DESPERATA (IL DITA NELLA PIAGA), ett krigsraffel med George Hilton och Klaus Kinski. Därefter rullade det på med en rad hyfsat välkända filmer - åtminstone för oss som hängde i videobutiker på 1980-talet. I filmografin hittar vi till exempel KARATE I VILDA VÄSTERN från 1973, VARGHUNDEN med Maurizio Merli och Henry Silva, BERMUDA: CAVE OF THE SHARKS, som är en annan film med Janet Ågren, och sword & sorcery-rafflet THOR THE CONQUEROR, som red på Conans popularitet och hade Conrad Nichols i huvudrollen.
1983 och '84 kom två filmer som cashade in på Mad Max-vågen; RUSH och RAGE, båda med Conrad Nichols, och den gode Nichols återkom i krigsfilmen DAYS OF HELL. Janet Ågren återkom 1988 i HAJARNAS NATT med Treat Williams och Antonio Fargas. Janet berättade för mig att hon under inspelningen ovetande simmade i ett ett område där det fanns riktiga hajar.
Efter denna gjorde Tonino Ricci ytterligare ett par obskyra filmer, den sista kom 1999. Men nu gör han alltså inte så mycket mer.
TONINO RICCI
1927 - 2014
R.I.P.  


-->0 kommentarer:

Skicka en kommentar