måndag 31 mars 2014

TOPPRAFFEL! sörjer: Kate O'Mara

Jag noterar att när jag läser nekrologer över skådespelare, anges personerna ofta som mest kända från någon TV-serie sällan eller aldrig sett - medan jag själv minns dem från helt andra sammanhang.
Som den brittiska aktrisen Kate O'Mara, som 74 år gammal hastigt har ryckts bort. Hon anses vara mest känd från TV-serien DYNASTIN - som jag i princip aldrig tittade på (och nej, jag såg aldrig DALLAS eller FALCON CREST heller). Jag konstaterar att jag minns O'Mara från en farlig massa andra produktioner.
Kate O'Mara TV-debuterade redan 1957 i en för mig helt okänd TV-serie som hette EMERGENCY-WARD 10. Därefter kunde man se henne till exempel JOHN DRAKE; en serie mina föräldrar ofta pratade om, men som jag själv aldrig sett - däremot har jag läste serietidningen. O'Mara var med i ett avsnitt av den coola serien THE CHAMPIONS, skapad av Brian Clemens, och i åtminstone ytterligare fem av Clemens' serier: HELGONET, THE AVENGERS, DEPARTMENT S, JASON KING - och självklart i världens genom tiderna bästa TV-serie: SNOBBAR SOM JOBBAR.
Hon dök upp i PAUL TEMPLE och i några skräckfilmer från Hammer Films - vi kunde se henne i klassikern THE VAMPIRE LOVERS, som i Sverige gick under den besynnerliga titeln VAMPYREN - EN EROTISK MARDRÖM, vilket blir väldigt skojigt om man dessutom lägger till stjärnornas namn - "Vampyren - en erotisk mardröm med Ingrid Pitt och Pippa Steel". En annan Hammerfilm var THE HORROR OF FRANKENSTEIN från 1970 och som hette FRANKENSTEINS SKRÄCK i Sverige.
Vidare medverkade Kate O'Mara i den på sin tid så populära serien ARVINGARNA (eller "Raringarna", som den hette i Svenska MAD), den "nya" HELGONET-serien med Ian Ogilvy, i DEMPSEY & MAKEPEACE, som åtminstone visades på dansk TV - fast pilotavsnittet släpptes på video i Sverige som EN AMERIKANSK SNUT I LONDON. Vi minns henne från komediklassikern PLANKAN - det är hon som utbrister "It's paint!" när hon upptäcker att det inte alls är blod.
Ungefär samtidigt som hon var med i DYNASTIN på 80-talet, kunde man se henne i DOCTOR WHO. Ett par av sina sista roller gjorde hon i komediserien HELT HYSTERISKT.
KATE O'MARA
1939 - 2014
R.I.P.  


-->0 kommentarer:

Skicka en kommentar