söndag 2 mars 2014

TOPPRAFFEL! sörjer: Alain Resnais

Alain Resnais dog den första mars, 91 år gammal. Han var en av Frankrikes mest kritikerrosade filmskapare - och jag inbillade mig att han gjort en massa välkända klassiker. Men så tittar jag på hans filmografi och konstaterar att så inte är fallet - åtminstone inte för mig som svensk. Merparten av hans filmer har nämligen inte några svenska titlar, vilket förstås innebär att de troligen aldrig visats här.
Det är främst två filmer Resnais kommer att bli ihågkomen för: spelfilmsdebuten HIROSHIMA - MIN ÄLSKADE från 1959, och framför allt I FJOL I MARIENBAD, 1961, en flott och mystisk film vars manus skrevs av Alain Robbe-Grillet. Jag har nog aldrig riktigt begripit den filmen, men det spelar liksom ingen roll.
Resnais inledde sin karriär med att göra en lång rad kortfilmer och dokumentärer. NATT OCH DIMMA från 1955 handlade om nazisternas koncentrationsläger och i Sverige gjorde Biografbyrån nio klipp i denna kortfilm - och då blev den ändå fortfarande barnförbjuden. Först 1998 släpptes filmen utan klipp - och då dessutom med en 11-årsgräns.
I fjol i Marienbad.
Ytterligare spelfilmer är MURIEL (1963), KRIGET ÄR SLUT, 1966, med Yves Montand, JAG ÄLSKAR DIG, JAG ÄLSKAR DIG, 1968, och MIN FARBROR FRÅN AMERIKA från 1980 med Gérard Depardieu - av allt att döma den sista av Resnais' filmer som fick svensk premiär. Och bara för att han började bli till åren slutade Resnais inte att regissera. Under 1990-talet kom det fyra titlar, varav en dock var en antologifilm med olika regissörer, och under 2000-blev den hela fem filmer. Hans sista film heter AIMER, BOIRE ET CHANTER (alltså "Älska, drick och sjung") och är daterad 2014! Den tävlade i Berlin i år. Med andra ord: Alain Resnais dog på sin post.
Kanske är det läge att se om I FJOL I MARIENBAD? Det var liksom inte i fjol jag såg den.
ALAIN RESNAIS
1922 - 2014
R.I.P. 

-->0 kommentarer:

Skicka en kommentar