tisdag 25 mars 2014

Bio: The Selfish Giant

Foton copyright (c) NonStop Entertainment
Clio Barnards THE SELFISH GIANT visades på BUFF, men jag lyckades inte se den där, så jag passade på nu inför den reguljära biopremiären. Det här är en rosad film som fritt bygger på Oscar Wildes saga "Den själviske jätten". Jag kollade genast upp Wildes saga på nätet och jodå, den låter bekant. Jag har säkert hört den som barn. Barnards film är dock ett verk som känns väldigt långt från barnsagor.
I den svenska trailern till filmen ploppar en del recensionscitat upp. Ett av dessa hävdar att "den som inte älskar den här filmen har inget hjärta". Jag undrar snarare hur man är funtad om man verkligen älskar den här filmen. Visst går det att gilla den, om man är på det humöret; tycka att den är bra - men älska den? Nä, kom igen nu, va.
Platsen är Bradford i England, enligt filmen en extremt ful, grå och skitig plats fylld av fattiga kräk. Jo, det är en sådan film. Igen. En grå film. En ful film om fula människor som gör fula saker. Huvudperson är den unge grabben Arbor (Conner Chapman). Han lider av bokstavskombinationer och tar mediciner mot dessa, men inte fan verkar det hjälpa. Han drar omkring och skriker och svär oavbrutet. Hans kompis Swifty (Shaun Thomas) är normal och egentligen snäll, men lockas med på dåligheter. De båda pågarna har det inget vidare hemma; Arbors morsa är ensamstående med omtänksam, hans bror är en värsting. Swifty har hur många syskon som helst, de lever på vita bönor, och föräldrarna gillar att ge ungarna stryk.
Arbor tjänar pengar på att jobba åt en självisk och rå skrothandlare. Skrothandlaren skickar iväg pågarna för att sno dyrbar koppartråd från nerfallna kablar - ett farligt jobb; ibland är kablarna strömförande. Dessutom är det olagligt. Detta leder förstås till elände och på vägen dit lyckas Arbor bli relegerad från skolan.
Visst är barnskådisarna i den här filmen bra. Det är förstås även de vuxna skådisarna. Tonen är starkt realistisk. Men jag vill inte se sådant här. Jag är så oerhört trött på skitiga engelska dramer om osympatiska arbetarklassmänniskor som har ett helvete. Arbor är en hemsk unge. Jag hoppades att han skulle strömföras redan i inledningen. Då hade vi sluppit resten. Men alla utom Swifty är hemska. Alla svär oavbrutet. Arbor kallar sin lärare "fucking cocksucker", vilken läraren mer eller mindre finner sig i - det är väl förbjudet även i England att klippa till ungarna. Andra medverkande kallas "fucking thwat", "fucking wanker" och så vidare. Och detta är alltså något slags barnfilm.
Men han verkar tycka om hästar, den där Arbor.
THE SELFISH GIANT är säkert en viktig och angelägen film.
Framförallt är den seg och tråkig och fick mig att längta efter Scarlett Johansson i läderställ.
(Biopremiär 28/3)

-->3 kommentarer:

PeGe sa...

Om du med din recension av "The Selfish Giant" enbart vill provocera och gå mot strömmen, vilket ju är så populärt i dessa politiskt inkorrekta tider, så är du en nolla. Jag tror dock inte att du vill vara en nolla.

"Arbor är en hemsk unge. Jag hoppades att han skulle strömföras redan i inledningen.". I ditt försök att vara lite rapp i formuleringen gör Du ett väldigt hjärtlöst uttalande om den unge Conner Chapman, som naturligtvis spelar sig själv när han ger liv åt Arbor i den här filmen. Vilket alltid är fallet när det gäller lyckade barnskådespelarinsatser. Barnen är sig själva. Hur man kan hata den här killen är för mig en fullständig gåta och är det nån vid sidan om Swifty som har hjärtat på rätta stället i den här skildringen så är det ju Arbor. Hur kan nån missa det? Som dessutom kallar sig filmkritiker.

När man hittade Conner för rollen var han just så kaxig och street-smart som du så innerligt verkar hata. Men du anser tydligen att Arbor i sin begripliga överlevnadshunger inte enbart ska ha ett kok stryk för att han pratar det enda språk han fått lära sig och för att han försöker stå upp för sig och sin kompis, du önskade dessutom bokstavligt talat livet ur honom. Arbors reaktion på den miljö han lever i är ju för faan rena friskhetstecknet i jämförelse med din önskan om hans död. Inser du inte att du framstår som en vidrig människa? Juryn i Stockholms Filmfestival visste inte hur rätt dom hade i sin kommentar om filmen.

Älskar den här filmen och den här grabben. Och det är jag verkligen inte ensam om. Du däremot, bör nog ta en funderare på varför du är så ensam om att önska livet ur en 13-årig pojke. Och om du inte menar det, (vilket du naturligtvis inte gör för då bör du allvarligt söka hjälp och är antagligen psykopat), så är du en nolla till filmkritiker som söker dig till rappa formuleringar som du inte kan stå för.

Valet är ditt och några andra alternativ anser jag inte finns.

Pidde Andersson sa...

Det spelar ingen roll vad du säger, filmen är tråkig, och sådant här har vi sett förr. Trist och ooriginellt. Och jag är otroligt trött på störiga ungar. På film och i verkligheten.

ctail sa...

Med modern teknik hade det varit fullt möjligt att ta livet av huvudpersonen i filmen utan att skada huvudrollsinnehavaren, även om han ”spelar sig själv”. För att vända på några av formuleringarna kan man undra om PeGe förstår vilken sorts människa hen framstår som genom att offentligt förmoda att en recensent hen inte håller med är en vidrig psykopat.

Skicka en kommentar