onsdag 26 mars 2014

Bio: Idag

Foton copyright (c) Folkets Bio
När såg du en film från Senegal senast? Jag har aldrig sett en senegalsk film tidigare. Men det finns förstås en orsak till det. Senegal är knappast Hollywood. Fast helt och hållet senegalsk är inte den här filmen; det är en fransk samproduktion. Fusk, alltså!
I övermorgon har IDAG premiär. Jag såg den igår. Och då var det dags igen. Jag hade inte brytt mig om att läsa vad filmen skulle handla om innan jag gick till pressvisningen. Det visade sig vara en sådan där film.
Alain Gomis har regisserat detta drama, eller vad det är, om Satché (Saul Williams), som återvänt till sin hemby efter att ha studerat utomlands. Han vaknar på morgonen och vi får veta att detta kommer att bli hans sista dag i livet. Han vet det, byborna vet det. Jaha? Varför då? tänker jag. Satché leds runt av en massa människor. Först är han inomhus och folk ser sorgsna ut och de kommer fram en och en och pratar - länge - om Satché och hans liv och om att han ska dö. Sedan går Satché ut och promenerar genom byn. Olika människor kommer fram och pratar. Många av dem är glada. Vissa ger killen presenter. De pratar. Länge. Satché går vidare. Fler människor dyker upp. Det är ohyggligt långsamt och ointressant.
Nu har det gått en lång, lång, lång stund av filmen. Ingenting har hänt. Jag fattar ingenting. Jag börjar tänka på annat. Varför var bilden i CAPTAIN AMERICA: THE WINTER SOLDIER så mörk? Och ska den egentligen heta CAPTAIN AMERICA: THE RETURN OF THE FIRST AVENGER? Jag dricker upp mitt kaffe. Funderar på ett filmmanus jag jobbar på.
Jag somnar.
Vaknar igen. Satché är hemma hos en snygg kvinna. "Har du ståkuk nu?" frågar hon. "Vill du att jag ska suga din kuk?". Nu kommer det att hända grejor, tänker jag. Men jag somnar om innan det hinner hända något.
Vaknar igen. Det händer ingenting i filmen. Satché går. Någon pratar. Kan detta vara slutscenen? Är det nu han ska dö?
Det får jag inte veta. Jag somnar nämligen igen och när jag åter kvicknar till rullar eftertexterna.
Jag gäspar och går ut.
Förra året vann IDAG något pris på Cinemafrica. Kul för dem.
Här är mitt specialbetyg:


(Biopremiär 28/3)

-->0 kommentarer:

Skicka en kommentar