torsdag 6 mars 2014

Bio: Herr Peabody & Sherman

Bilder copyright © 2014 DreamWorks Animation LLC. Character Rights TM & c Ward Productions, Inc. Licensed by Bullwinkle Studios, LLC. All Rights Reserved.

När jag var barn överskattades det svenska folkets behov av öststatsanimationer. Allt vi ville se var Disney och Hanna-Barbera och liknande, och där satt vi framför TV:n och hoppades, och det vi fick var ännu en tjeckisk eller östtysk pryl. Detta innebär förstås att det finns en väldig massa på sin tid populära, tecknade amerikanska TV-serier jag sett först som vuxen - och det finns en hel del jag aldrig ens hört talas om. Som PEABODY'S IMPROBABLE HISTORY, en serie från 1950- och 60-talen som ingick i olika ROCKY AND BULLWINKLE-program. Mr. Peabody är en överintelligent hund som tillsammans med sin mänskliga skyddsling Sherman reser i tiden.
Originalversionen.
Nu får en helt ny, datoranimerad version - i 3D, till och med - svensk biopremiär. Eftersom jag inte kände till originalserien hade jag ingen aning om vad jag skulle få se. HERR PEABODY & SHERMAN är regisserad av Rob Minkoff, som gjorde de två STUART LITTLE-filmerna, och reklamen skriker att detta är en ny film av folket bakom DRAKTRÄNAREN. Filmen börjar med att herr Peabody berättar om sig själv och redogör för de konstiga förutsättningar. Grabben Sherman har nu avancerat från skyddsling till adoptivson. I sitt lyxiga penthouse har Peabody en tidsmaskin, WABAC, och han och Sherman far omkring i olika tidsåldrar.
Sherman råkar ställa till det lite med tjejen Penny, vilket leder till att Penny och hennes odrägliga föräldrar anländer till Peabodys hem för att reda ut det hela. Penny hatar Sherman och för att imponera på henne, gör Sherman det han absolut inte får göra: han inte bara visar henne WABAC, de passar även på att använda maskinen. Det bär sig inte bättre än att Penny försvinner i det gamla Egypten och herr Peabody och Sherman tvingas åka kors och tvärs i tiden, och på vägen träffar de en massa kända historiska figurer; Marie Antoinette, Lincoln, Washington med flera, och de hamnar mitt i slaget om Troja.
HERR PEABODY & SHERMAN är en rätt trivsam film. Teckningsstilen är väl sådär; de här figurerna ser fräsiga ut i 2D och 60-talsstil, men i 3D blir de plastiga och lite ocharmiga. Filmen är överraskande rolig, men precis som alltid misstänker jag att vi missar oerhört mycket när vi ser den svenskdubbade versionen - vilken det var som pressvisades. På grund av tekniskt strul fick vi inte heller se 3D-versionen.

Detta är alls icke någon tokig film, den är skojig och bör gå hem hos barnfamiljer. Det slängs in lite moralkakor på slutet och filmen innehåller ett Spartacusskämt.(Biopremiär 7/3)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar