tisdag 18 mars 2014

Bio: Främling vid vatten

Foton copyright (c) Njutafilms

Nu blir det franskt här på TOPPRAFFEL! - igen. Alain Guiraudies FRÄMLING VID VATTEN hade visst Sverigepremiär redan den 14:e februari, men i Malmö har vi fått vänta ytterligare en månad. Om det nu finns några som väntat på den här filmen - som garanterat inte kommer att bli någon kioskvältare. Jag ser att filmen tilldelades både priset för bästa regissör i sidosektionen Un Certain Regard i Cannes förra året, och Queerpalmen på samma festival. Jag noterar även en del fullkomligt bisarra recensionscitat, som till exempel "Spännande som en riktig Hitchcockfilm" och "En intim och äkta thriller med fokus på kärlek".

Den som tror att det är en thriller som ska serveras lär bli gruvligt besviken. Så även den som vill ha ett engagerande drama. Eller en underhållande film rent allmänt. Däremot kan man skatta sig lycklig om man gillar filmer om mustaschmän som simmar och har grafisk sex i en evighet. Den är nog en fördel om man är specialintresserad av queerfilm eller själv homosexuell.
Hela filmen utspelar sig vid en sjö någonstans i Provence. Hit kommer Franck (Pierre Deladonchamps) för att solbada och ragga karlar - på den steniga stranden ligger nakna män och myser, och då och då tassar de in i den närliggande skogen för en herdestund. Han träffar en snubbe som fullt påklädd sitter en bit ifrån de andra och de två diskuterar livet och kärleken, eller vad det nu var - tills Michel (Christophe Paou) dyker upp. Michel ser ut som Magnum och Franck blir kär. De gökar i skogen. Franck återkommer till sjön varje dag. Han och Michel har sex. Ibland kommer det fram en fet kille med polisonger och tittar på och onanerar.

Michel har redan en pojkvän, men en kväll mördar Michel killen. En polis (Jérôme Chappatte) dyker upp och förhör folk. Sedan händer inte så mycket mer under en timme eller så, och på slutet går folk omkring i mörker och letar efter varandra i fem minuter, innan eftertexterna rullar.
Större delen av speltiden består av att karlarna simmar (både bröstsim och crawl), av att Franck parkerar sin bil (hur många likartade scener som helst) - och framförallt av de har sex. Bodydoubles användes för sexscenerna. Det är ofta hardcore. Det är grövre än i NYMPHOMANIAC. Och hårigare. Nu är ju detta en arthousefilm, så då kan man komma undan med hardcoresex och massor med naket. Och eftersom det handlar om homosexuella anses det säkert som en viktig film.

Livet i den här gaycommunityn verkar väldigt destruktivt. Speciellt kul verkar de inte ha. Det pratas om en farlig mal som härjar i sjön, men den får vi inte se. Synd. För det händer absolut ingenting i den här filmen. En mördarmal hade livat upp. Jävlar, vad tråkig FRÄMLING VID VATTEN är. Jag hade dessutom hoppats på fler mustascher.

Jag fick lust att se om FORBIDDEN WORLD och dess 80-talsblondiner som tvålar in varandra ombord på ett rymdskepp.


(Malmöpremiär 21/3)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar