söndag 23 mars 2014

Bio: Benny Brun och hans överläppsfjun

Bilder copyright (c) Folkets Bio

Jaha, och vad kan man göra en lagom bakfull söndagseftermiddag som den här? Tja, man kan ju gå på söndagsmatiné. Så det gjorde jag. Men inte så många till. De övriga i salongen var en far och vad jag gissar var hans två döttrar i femårsåldern. Enligt bioannonsen är den här filmen lämplig från tre år.

BENNY BRUN OCH HANS ÖVERLÄPPSFJUN är ännu ett verk av Magnus Carlsson - mannen bakom DE TRE VÄNNERNA OCH JERRY och en massa annat. Hans grejor brukar ju vara kul, och det är väl även nya figuren Benny Brun. Filmen varar bara 35 minuter och det är väl fel att kalla den "film", eftersom man bara klippt ihop sex-sju avsnitt av en TV-serie med korta episoder. Det är ju vanligt att man gör så i Sverige, senaste exemplet var EMIL & IDA I LÖNNEBERGA.
Det här påminner en hel del om KALLES KLÄTTERTRÄD. Benny Brun är en ung grabb med fjun på överläppen och som funderar över olika saker. Hur är det att vara Korv-Olga? Banktjänsteman? Pensionär? Bebis? Magnus Uggla gör berättarrösten, medan figurerna bara utstöter lustiga läten som "Mjönnemjönnemjönnemkönne". Typ.
Jodå, det här är rätt kul. Snällt men ibland oväntat knasigt. Carlsson har slängt in en del bisarra inslag man sällan ser i barnfilmer; redan i vinjetten petar Benny ut en kråka ur näsan och äter upp den. Tyvärr får vi se den relativt långa vinjetten före varje ny episod, av någon anledning har man struntat i att klippa bort den. Det känns som om en tredjedel av filmen består av vinjetten och Benny Brun-låten. Det blir rätt tjatigt.

Vad småtöserna i salongen tyckte vet jag inte. När jag kom ut i foajén var den överfull av pensionärer, främst tanter. De skulle se DEN STORA SKÖNHETEN.(Malmöpremiär 23/3)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar