söndag 9 mars 2014

Återigen dags för BUFF

I morgon; den 10:e mars, drar BUFF; Malmö Barn- och Ungdomsfilmfestival, grundad 1984, igång. Jag kommer förstås att vara på plats och har nu suttit och försökt spika ihop ett schema - vilket inte var det lättaste. Dels för att alldeles för många filmer inte bara krockar med varandra, utan även med ordinarie pressvisningar av helgens vanliga biopremiärer, och dels för att årets tema verkar vara Feel bad. Och hur kul är det? Nej, det är inte kul.

Ett annat tema i år; ett betydligt roligare och mer udda, är nordiska superhjältefilmer. Det ser man inte varje dag. Eller år. Förra året visades klipp ur den danska barnfilmen ANTBOY, som inte har något med Marvel Comics-hjälten Antman att göra. Nu är denna film om en liten unge som blir biten av en myra och får myrkrafter klar och visas på BUFF. Den har jag självklart stoppat in i mitt schema - liksom den norska DE TØFFESTE GUTTA, som handlar om en mobbad gosse som tydligen vill bli superhjälte och vars nya grannflicka börjar att träna upp honom. Enligt programmet är den "allvarlig och underhållande", men trailern ger mest intryck av tjoflöjtfilm.
Årets öppningsfilm är RESAN TILL FJÄDERKUNGENS RIKE; Sveriges första animerade långfilm i 3D. Fast allvarligt talat verkar den vara ... sådär. En annan svensk film är KRAKEL SPEKTAKEL, ännu en sådan där film där alla miljöer är datoranimerade - som i SIN CITY. Fast här ska det likna bilderna i Lennars Hellsings böcker och inte Frank Millers serier. Synd. Känns dock som om jag får undvika premiären på filmen, eftersom det ska vara en maskeradvisning. Man uppmanas komma dit utklädd till grönsak. Jag utgår från att de inte menar en grönsak som ligger på sjukhus.

Per Åhlins gamla DUNDERKLUMPEN visas också. Den har jag faktiskt inte sett på 40 år. Jag tyckte aldrig om den som barn, men jag minns ingenting av den. Kan bli intressant att se om den. Per Åhlin själv dyker upp på BUFF och ska prata med Sydsvenskans Mattias Oscarsson.

Årets Work in Progress är Ella Lemhagens POJKEN MED GULDBYXORNA. Jag äskade TV-serien på 1970-talet, hur Max Lundgrens bok funkar som långfilm 2014 återstår att se. Borde pojken inte ha ett magiskt VISA-kort snarare än ett par byxor som pumpar ut sedlar?

I övrigt visas mest filmer om folk som mår dåligt och har det för jävligt - samt en hög filmer jag redan har sett.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Hej, du skriver om filmen Krakel Spektakel som jag har regisserat, att den "ännu en sådan där film där alla miljöer är datoranimerade ". Hur vet du du det när du inte har sett den? Kanske är det så att vi har byggt alla miljöer, t o m en månkropp, och därmed tagit ett helt annat estetiskt grepp än de flesta andra filmskapare? Därför känns det tråkigt att du som bloggare förutser ur något som du inte alls har en aning om. Gör lite research först eller gå och se filmen innan du publicerar något så avgörande på nätet. Vänliga hälsningar, Elisabet Gustafsson, regissör Krakel Spektakel

Pidde Andersson sa...

Min research bestod enbart av att jag var på plats vid ett evenemang förra året då inblandade i produktionen visade klipp ur filmen och pratade om de datoranimerade bakgrunderna. Jag utgick från att de inte ljög.
... Att vissa miljöer måste byggas upp är ofrånkomligt och inte nödvändigt att nämnas i en liten inför festivalen-text.

Skicka en kommentar