torsdag 13 februari 2014

TOPPRAFFEL! sörjer: Sid Caesar

En film jag alltid haft svårt för, är EN DING, DING, DING, DING VÄRLD en 192 minuter lång komedi från 1963. Bortsett från att filmen är hundra minuter för lång - minst - är nästan ingenting i filmen roligt. Vad vi får är en lång rad av dåtidens superkändisar som spelar över när de gör (oftast) korta inhopp - något David Nessle fördjupade sig i i ett nummer av Kapten Stofil.
En av dessa stjärnor är Sid Caesar, som nu har dött, 91 år gammal. Sid Caesar var på sin tid ohemult populär hemma i USA - och själv måste jag skämmas lite, eftersom jag envisades med att blanda ihop karln med Cesar Romero; Jokern i Läderlappen på TV. Fast han dog redan för tjugo år sedan.
Komikern Sid Caesar var en av de första riktiga TV-stjärnorna, det var tack vare TV och hans egen show YOUR SHOW OF SHOWS han slog igenom. Programmet sändes varje vecka 1953-54 och ansågs vara nyskapande och jättekul. Jag har av naturliga skäl aldrig sett det - och nej, jag har förstås inte sett hans övriga TV-serier, eftersom inget visats här i Sverige, åtminstone inte under min tid.
Däremot har jag sett flera av de långfilmer för bio han medverkade i. Sid Caesar filmdebuterade 1946 i något som hette SJÖMÄN PÅ VIFT, men det är nog först på 1970-talet de mest kända titlarna dyker upp: KATASTROFLARM - AIRPORT 1975, DET VÅRAS FÖR STUMFILMEN, SNACKA OM DECKARE, ALLTSÅ, och det blev ju Caesar som fick spela coachen i GREASE - en roll som ursprungligen skulle gjorts av porrskådisen Harry Reems.
Vi hittar Caesar i DET VÅRAS FÖR VÄRLDSHISTORIEN DEL 1, GREASE 2, MITT I PLÅTEN 2, och ETT PÄRON TILL FARSA I LAS VEGAS, och han syntes i TV-serier som THE LOVE BOAT, AMAZING STORIES och GALEN I DIG.
Nu syns han i den stora TV-studion ovan molnen.
SID CAESAR
1922 - 2014
R.I.P. 

-->0 kommentarer:

Skicka en kommentar