onsdag 5 februari 2014

TOPPRAFFEL! sörjer: Richard Bull

Asa Goodwin i MANNEN MED OXPISKAN är död. Ja, mannen som spelade honom, alltså. Richard Bull. 89 år hann han gå och bli. Och för de allra flesta är det väl inte Asa Goodwin han är känd som, utan som Nels Oleson i långköraren LILLA HUSET PÅ PRÄRIEN.
När jag gick på lågstadiet läste min fröken samtliga böcker i Laura Ingalls Wilders serie. Jag vill minnas att jag tyckte om dem. Åtminstone då. Ett par år senare dök TV-serien upp i Sverige och jag kommer ihåg att Fredde i min klass sa att den "kändes som en cowboyfilm". Av någon anledning associerade vi aldrig böckerna med vilda västern, de var alldeles för snälla och alldagliga. Fast TV-serien blev väl ganska omgående en västernvariant av HEM TILL GÅRDEN. Oerhört snällt och uppbyggligt. Fast jag minns inte så noga och jag har inte sett den på 25 år. Minst. Jag minns MADs parodi "Det lilla hysset på prärien" bättre. De åt väldigt ofta i den.
Richard Bull var ännu en av de där robusta, amerikanska karaktärsskådespelarna som ofta figurerade i små men minnesvärda biroller. Han debuterade 1956 i TV-serien MEDIC och jobbade därefter främst med TV-roller, men dök också upp i en rad långfilmer. Han kunde ses i filmer med bra svenska titlar som OPERATION BRUDAR och AGENT I UNDRE VÄRLDEN, och i serier som PERRY MASON, JAGAD, THE ALFRED HITCHCOCK HOUR, TENNISSPIONERNA, MANNEN FRÅN U.N.C.L.E., HAWAII FEM-0, PÅ FARLIGT UPPDRAG, COLUMBO, BRÖDERNA CARTWRIGHT, KRUTRÖK och SPANARNA PÅ HILL STREET.
Vidare bredde han ut sig på vita duken i F FÖR FLINT, SHERIFFEN I TOMBSTONE, ÄVENTYRAREN THOMAS CROWN och ULZANAS RAID.
RICHARD BULL
1924 - 2014
R.I.P.

-->0 kommentarer:

Skicka en kommentar