söndag 2 februari 2014

TOPPRAFFEL! sörjer: Maximilian Schell

Den Oscarbelönade skådespelaren Maximilian Schell har hängt upp uniformen i garderoben ovan molnen, 83 år gammal. Österrikaren Schell ansågs vara världens mest framgångsrika tyskspråkiga skådis - om det stämmer vet jag inte. Schwarzenegger är ju också österrikare, dock ej Oscarbelönad.
Trots en massa prestigeroller associerar jag Maximilian Schell främst med roller i krigsfilmer - han spelade påfallande ofta tysk officer och många av hans rollfigurer bär titeln "Colonel" eller "Captain". Han filmdebuterade 1955 och medverkade i en rad tyska och österrikiska filmer, innan han 1959 dök upp i DE UNGA LEJONEN med Marlon Brando och Dean Martin. Ytterligare en massa tyskspråkiga filmer och TV-serier följde innan han kunde ses i DOM I NÜRNBERG, 1961, för vilken han fick sin Oscar.
Därefter hittade vi honom till exempel i SPIONEN MÅSTE DÖ, SLOTTET efter Kafkas bok, KRAKATOA: ÖSTER OM JAVA, TÄCKNAMN ODESSA, ST IVES med Charles Bronson - och förstås Sam Peckinpahs JÄRNKORSET fråm 1977.
Samma år var han med i EN BRO FÖR MYCKET och ett par år därefter i Disneys jätteflopp DET SVARTA HÅLET. På 1980-talet såg vi honom bland annat i THE ASSISI UNDERGROUND, och på 90-talet i NY I MAFFIAN, TV-serien WISEGUY och i John Carpenters VAMPIRES och meteorrafflet DEEP IMPACT. De senaste årtiondena har det mest blivit TV-serier och TV-program, men 2008 var han minsann med i THE BROTHERS BLOOM.
Maximilian Schell framträdde även en hel del på teaterscener och han regisserade en handfull filmer och Oscarnominerades för sin dokumentär MARLENE (1984). Han var visst Angelina Jolies gudfar.
... Och nu fick jag lust att se om DET SVARTA HÅLET ...
MAXIMILIAN SCHELL
1930 - 2014
R.I.P.

-->0 kommentarer:

Skicka en kommentar