måndag 17 februari 2014

TOPPRAFFEL! sörjer: Jimmy T Murakami

Regissören och animatören Jimmy T Murakami har gått hädan, 80 år gammal. Murakamis karriär som långfilmsregissör var inte sådär jättelång, han gjorde bara en handfull filmer, men denna filmografi är ganska unik. Han är nog mest känd för att ha regisserat Roger Corman-produktionen BATTLE BEYOND THE STARS/KRIGET BORTOM STJÄRNORNA (1980), ett försök att rida på STAR WARS-popularitet och som mer eller mindre är SJU VÅGADE LIVET i rymden. Eller DE SJU SAMURAJERNA, om man så vill. Effekterna från BATTLE, dess rymdskepp, modeller och kulisser återanvändes sedan i mängder av billiga science fiction-filmer från Cormans filmfabrik - för att inte tala om James Horners filmmusik.
1980 plockades Murakami också inte för att filma kompletterande scener till Barbara Peeters HUMANOIDS FROM THE DEEP. Återigen stod Roger Corman som producent, och han tyckte att filmen behövde mer sex och våld. Dock påstås det att det mesta av det som Murakami filmade (anonymt) aldrig hamnade i filmen.
Därefter gjorde Murakami en tvär vändning. 1982 regisserade nämligen han och Dianne Jackson en animerad kortfilm; SNÖGUBBEN, baserad på Raymond Briggs klassiska barnbok. 1986 blev det mer Briggs, då Murakami gjorde TRYGGARE KAN INGEN VARA, en animerad långfilm baserad på det hyllade seriealbumet.
Några TV-program och videor följde innan han gjorde sin sista långfilm 2001; EN JULSAGA, en tecknad film baserad på Dickens klassiker. Den släpptes direkt på DVD i Sverige - och njä, den var väl inget vidare.
Förutom att regissera var Jimmy T Murikami inblandad som animatör på bland annat HEAVY METAL, och han producerade den animerade TEENAGE MUTAN NINJA TURTLES-TV-serien.
JIMMY T MURAKAMI
1933 - 2014
R.I.P.

-->0 kommentarer:

Skicka en kommentar