tisdag 25 februari 2014

TOPPRAFFEL! sörjer: Harold Ramis

När Harold Ramis oväntat dog igår, 69 år gammal, refererade dödsrunorna i de flesta fall till honom som dr Egon Spengler; hans rollfigur i de två GHOSTBUSTERS-filmerna. Jag har inte sett de filmerna sedan de kom; de gjorde inget större intryck på mig. För mig är Harold Ramis främst regissören bakom en rad moderna komediklassiker.

Ramis började sin karriär som humorredaktör på Playboy, innan han hamnade i New York, där han slog sig ihop med folk som John Belushi och Bill Murray. 1978 äntrade han Hollywood som en av manusförfattarna till DELTAGÄNGET. Året därpå var han inblandad i manuset till KLANTSKALLARNA, och 1980 regidebuterade han med TOM IN BOLLEN, som han också var med och skrev.

Bland övriga filmer Harold Ramis regisserade hittar vi ETT PÄRON TILL FARSA!, CHARTERRESAN, MÅNDAG HELA VECKAN, ANALYSERA MERA!, den underskattade DJÄVULEN OCH JAG, och den lite bortglömda thrillerkomedin ICE HARVEST. Hans sista långfilm som regissör blev den inte alltför lyckade YEAR ONE, som kom 2009.

Som skådespelare dök han upp i bland annat LUMPARKOMPISAR, BABY BOOM, AIRHEADS, LIVET FRÅN DEN LJUSA SIDAN, PÅ SMÄLLEN och WALK HARD. Han gjorde även en del röster utan att synas i filmen; han hördes till exempel i HEAVY METAL och i 3D-rafflet SPACEHUNTER - UPPDRAG I DEN FÖRBJUDNA ZONEN, den där Peter Strauss-filmen från 1983 som åtminstone jag trodde skulle vara skitbra. Tills jag såg den.

De senaste åren har det pratats en hel del om en GHOSTBUSTERS III; en väldigt senkommen uppföljare - tvåan kom 1989 - som skulle återförena Ramis, Bill Murray och Dan Aykoyd. Den lär inte se dagens ljus - åtminstone inte så som den var tänkt.

Harold Ramis har varit sjuk i några år och nu har han alltså själv gått och blivit ett spöke.

HAROLD RAMIS
1944 - 2014
R.I.P. 

0 kommentarer:

Skicka en kommentar