tisdag 4 februari 2014

TOPPRAFFEL! sörjer: Gloria Leonard

Det finns klichébilden av porrskådisar: korkade, drogmissbrukare, utnyttjade av gangsters och hallickar. I realiteten en rätt ovanlig typ. Sedan finns det en helt annan typ: de intelligenta, intellektuella, företagsamma och begåvade kvinnorna. Som Gloria Leonard, som tråkigt nog drabbades av en stroke under gångna helg och avled 73 år gammal.

Gloria Leonard, som såg väldigt classy ut och ofta spelade "mogna" kvinnor; mödrar, hustrur och så vidare, kastade sig in i porrbranschen 1974 och en av hennes första filmer var klassikern THE OPENING OF MISTY BEETHOVEN av Radley Metzger, och som tydligen hette TÄNK PÅ SAKEN, MISTY BEETHOVEN på bio i Sverige. Därefter kom titlar som TEMPTATIONS, ODYSSEY: THE ULTIMATE TRIP av Gerard Damiano, HEAT WAVE, den bisarra kultklassikern WATERPOWER, och THE LEGEND OF LADY BLUE.

1977 fick hon jobbet som utgivare av herrtidningen High Society, eftersom förläggaren ville ha en kvinna på den posten. Leonard stannade på posten i fjorton år och började åka runt och föreläsa om pornografi, hon medverkade i pratshower (hon har varit gäst hos Oprah) och hade egna TV-program. Att hon kallade sig feminist stack nog i ögonen på många stalinistfeminister. Det hände till och med att hon dök upp i "vanliga" filmer och TV-serier - till exempel hade hon en roll i TV-deckaren SIMON & SIMON, om ni minns den, och det gör ni säkert. Åtminstone signaturmelodin - vilken av någon anledning ofta spelas inne på Kronprinsens köpcenter i Malmö.

Gloria Leonard gjorde inte sådär jättemånga porrfilmsroller - åtminstone inte jämfört med många andra, som figurerat i flera hundra. Hon fortsatte att filma under 1980-talet, då hon bland annat fick pris för sin insats i den fyrdelade porrsåpan TABOO AMERICAN STYLE, och 90-talet. Hon jobbade bland annat för allas vår Joe Sarno, i Sverige odödlig för sin FÄBODJÄNTAN, och hon regisserade en handfull filmer själv, däribland Sekas comebackrulle AMERICAN GARTER, som kom 1994. Under en period var Gloria Leonard chef för The Adult Film and Video Association of America.

Innan porrkarriären jobbade Gloria Leonard, som var från New York, som copywriter på Electra Records.

GLORIA LEONARD
1940 - 2014
R.I.P. 

0 kommentarer:

Skicka en kommentar