måndag 10 februari 2014

TOPPRAFFEL! sörjer: Gabriel Axel

Vissa svenska filmtitlar är bättre än andra. Som till exempel GREVE PORRNO OCH HANS KVINNOR; ett fantastiskt skojigt erotiskt lustspel från 1967 i regi av Mac Ahlberg och Peer Guldbrandsen. Originaltiteln på denna dansk-svenska film är JEG - EN MARKI - vilket är mer passande, eftersom det inte förekommer någon greve Porrno i filmen. Rollfiguren heter Marcel de Sade.
Och nu är han död.
Gabriel Axel var den förste dansk som tilldelades en Oscar. Axel var mest känd som regissör, men han skådespelade också - och skrev filmmanus. Som regissör debuterade han redan 1951 och under hela 50-talet producerade han hur mycket som helst - och nästan enbart för TV. Först i slutet av det decenniet kom de första biofilmerna, och därefter rullade det på med filmer för båda medierna.
Greve Porrno i egen hög person!
... Och jag konstaterar att jag knappt har sett någonting! Nix! Varken filmer han regisserat eller agerat i. Förutom JEG - EN MARKI har jag nog bara sett PRINSEN AV JYLLAND (1994), som släpptes direkt på video i Sverige och som jag tyckte var rätt dålig. Nej, jag har inte ens sett BABETTES GÄSTABUD från 1987 - filmen han fick en Oscar för; Bästa utländska film. Och då har han ändå gjort filmer med lockande titlar som FAMILIEN GYLDENKÅL SPRÄNGER BANKEN.
Således är det som greve Porrno jag kommer att minas ett av Danmarks främsta bidrag till filmhistorien. Men den är ju så bra; JEG - EN MARKI! Historien om en bedragare som låtsas vara en ny Markis de Sade och som ställer till med fantastiska fester och orgier och blir framgångsrik.
Någon gång i slutet av 1990-talet ryktades det att Gabriel Axel befann sig i Cannes och att han varit uppe på den skandinaviska terrassen på en eller flera fester. Det enda jag och mina polare tänkte var "Vaffan, säg inte att greve Porrno var här - och vi missade honom?!".
Gabriel Axel skrev och regisserade sin sista film 2001; LEÏLA, och när han igår dog hade han hunnit bli hela 95 år gammal.
GABRIEL AXEL
1918 - 2014
R.I.P. 

-->0 kommentarer:

Skicka en kommentar