fredag 7 februari 2014

TOPPRAFFEL! sörjer: Ann Carter

Härommånaden satt jag hemma hos en kompis och hade CAT PEOPLE-festival. Det var en väldigt kort festival - två filmer. Vi struntade i Paul Schraders 80-talsrulle och nöjde oss med Jaques Tourneurs CAT PEOPLE/ROVDJURSKVINNAN (1942) och uppföljaren THE CURSE OF THE CAT PEOPLE från 1944 av Gunther von Fritch och Robert Wise, båda producerade av Val Lewton.
THE CURSE OF THE CAT PEOPLE, som jag aldrig tidigare sett, är en mycket märklig film. Originalet är en tät, mystisk och stämningsfull thriller - medan uppföljaren är något slags skum sagofilm. Förvisso återkommer ett par rollfigurer, men filmen har i princip ingenting med originalet att göra. Det är ingen dålig film, den är mest konstig - men fascinerande och rätt trevlig.
... Och nu har Ann Carter, som spelade den lilla flickan i THE CURSE, gått och dött, 77 år gammal. Henne har inte inte hört talas om, och det är inte så konstigt. Hon lade nämligen av med skådespelandet redan 1952. Då var hon 16. Dock lade hon inte av frivilligt; hon fick nämligen polio och tvingades att sluta.
Ann Carter filmdebuterade vid fem års ålder 1941. Året därpå spelade hon Veronica Lakes dotter i I MARRIED A WITCH/FARLIG SOM SYNDEN - och hon ansågs vara häpnadsväckande lik Veronica Lake. 1947 var hon Humphrey Bogarts dotter i THE TWO MRS. CARROLLS/EN MANS BROTT. Vi kunde även se henne i EN YANKEE VID KUNG ARTHURS HOV med Bing Crosby från 1949.
Ann Carter medverkade i 18 filmer. Hon dog efter en lång tids kamp mot cancer.
ANN CARTER
1936 - 2014
R.I.P.

-->0 kommentarer:

Skicka en kommentar