måndag 17 februari 2014

Bio: Tillbaka till Bromma

Foton copyright (c) Nordisk Film

Det är rätt illa ställt med svenska komedier. Jag kollar på de filmer jag försett med etiketten "komedi" här på TOPPRAFFEL!, och jag hittar inte så mycket. Den senaste svenska komedin var HALLÅHALLÅ - en film som inte är det minsta rolig. Dessförinnan var det nog HUNDRAÅRINGEN, som envisas med att dra storpublik trots att den inte är något vidare. Rent allmänt brukar ju svenska komedier sällan vara speciellt roliga - ibland märker jag inte ens att de ska vara komedier.

Men så har vi då Peter Magnusson. Han fick en hel del skit för SOMMAREN MED GÖRAN, som kom 2009. Men den är ju faktiskt rätt kul! Jag och mina polare skrattade, och det är det som räknas. 2012 kom EN GÅNG I PHUKET som är ännu roligare och något så ovanligt som en svensk romantisk komedi som fungerar. Kanske är det den enda romantiska komedin som fungerar.

Nu kommer det plötsligt två komedier med Peter Magnusson nästan samtidigt. I april har 10 000 TIMMAR, inspelad i Malmö, premiär, men först har vi TILLBAKA TILL BROMMA - en film av en skåning som heter Martin Persson, som inte ska blandas ihop med skåningen Martin Persson på Anagram. Filmen bygger på en TV-serie från 2009; BLOMSTERTID, som jag inte sett eller ens hört talas om, så jag har ingen aning om hur filmen förhåller sig till serien.
TILLBAKA TILL BROMMA är en mockumentär där Martin Persson, som sig själv, filmar några månader i de tre 38-åringarna och Brommaborna Anders', Stevens och Kennets liv - och alla tre spelas av Peter Magnusson. De här tre gick en gång i tiden i samma klass och Persson tyckte att de redan då stack ut.

Anders är mäklare och bor med tjusig och gravid fru (Hanna Ahlström) och son i en flott villa försedd med lyxprylar och vinkällare. Anders är framgångsrik och ska ta över hela firman - tror han. Men istället får han sparken, något han inte vågar berätta för sin fru; han håller skenet uppe.

Steven har jobbat utomlands i flera år som extremskidåkare i alperna. Nu har han dock bestämt sig för att flytta hem till Sverige tillsammans med sin gravida, 21-åriga flickvän Carola (Julia Ragnarsson). Steven har en son i Bromma, men usel kontakt med Malin (Sandra Huldt); grabbens mor.

Malin är kompis med läraren Kennet. Kennet är en synnerligen bortkommen typ som aldrig vågat säga till Malin satt han egentligen älskar henne. Han försöker sig därför på nätdejting - med misslyckade resultat.

De här tre männen är verkligen ett gäng misslyckade losers, nästan direkt tragiska. De hamnar hela tiden i jobbiga situationer - ofta blir det direkt jobbigt även för oss i publiken att titta på. Jag led med killarna. Jag led med Kennet när han snygga dejt låtsas gå på toaletten och smiter från restaurangen.
Samtidigt är det här en rolig film. Till mångt och mycket står och faller filmen med Peter Magnusson, men han sätter de här tre rollfigurernas karaktärer perfekt. Anders är rätt slajmig, Steven är en irriterande typ, medan Kennet är en toffelhjälte med tradiga kläder, hållning och en gångstil som gör att det ser ut som om han skitit på sig. Ibland fläskas det på med ren slapstick och Anders sprutar champagne i sitt eget ansikte.

Men även flera av de andra medverkande är kul. Skånska Julia Ragnarsson är härligt korkad och omogen, Andreas Utterhall spelar Kennets inneboende Jocke, som hyr källarvåningen för 350 spänn i månaden ("Jag ville ta 4000, men han har så många bra idéer som kompenserar"). Plötsligt och oväntat dyker Annie Lööf upp som sig själv och fäller till och med ett par repliker.

TILLBAKA TILL BROMMA är en av vårvinterns trevligaste och roligaste svenska filmer. Fast det finns ju förstås egentligen ingen konkurrens.(Biopremiär 19/2)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar