tisdag 4 februari 2014

Bio: Det förflutna

Foton copyright (c) Folkets Bio

DET FÖRFLUTNA, med manus och regi av Asghar Farhadi, är Irans Oscarbidrag 2014. Men det är en fransk film. Fransk-italiensk, till och med. Hmm. Känns lite grann som om Sverige inte hittar någon egen film som är tillräckligt bra och istället skickar en dansk film.

... Och Bérénice Bejo, från THE ARTIST och som har huvudrollen, är född i Argentina. Nå - Farhadi, som gjorde NADER OCH SIMIN - EN SEPARATION, är i alla fall från Iran, liksom Ali Mosaffa, som har den ena manliga huvudrollen.

Bejo fick pris som bästa skådespelerska när filmen visades i Cannes förra året, och det kan man nog unna henne. Hon är utmärkt som Marie, som bor i Paris och vars man återvänder efter flera år i Iran för att skriva under skilsmässopapper. Marie, som har två barn med mannen, har inlett ett nytt förhållande med en arab som heter Samir (Tahar Rahim, som är fransman) och vars fru ligger i koma. Maries dotter tror att Marie är orsaken till koman. Det blir drama och grejor.
... Är det nog tänkt. Tonen är återhållsam och vardaglig. Bérénice Bejo är skitsnygg, men miljöer och människor är alldagliga, gråa och trista. Det här må vara hur välspelat som helst - men DET FÖRFLUTNA fångade aldrig mitt intresse. Tvärtom - det dröjde inte länge innan jag började att tänka på annat. Kaffe. Korv. Jag satt ganska illa in salongen. Trångt. Obekväm fåtölj. Jag skruvade på mig. Två timmar och tio minuter varar det här. Jag struntar i att många kommer att hylla filmen när den går upp på fredag - jag hade tråkigt.

Jag irriterade mig även på att nya ROBOCOP inte kommer att pressvisas i Malmö. Inte för att jag tror att den kommer att vara speciellt bra, tvärtom, men ändå. Det är ett jävla sätt att inte pressvisa filmer i Malmö.

Nu har jag inte mer att säga här.

Oj, vad kort den här recensionen blev! Fortsätter det så här, är jag snart nere på Metrolängder. Usch!
(Biopremiär 7/2)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar