fredag 17 januari 2014

TOPPRAFFEL! sörjer: Russell Johnson

Det finns en del TV-serier som sällan eller aldrig visats i Sverige, men som trots detta är välbekanta, eftersom de ofta omnämns i filmer, artiklar och så vidare. GILLIGAN'S ISLAND (1964-67) är en sådan serie, och i den medverkade Russell Johnson.
Russell Johnson, som nu gått bort, 89 år gammal, var främst en TV-skådis och medverkade i ofantliga mängder TV-serier - från tidigt 1950-tal (THE ADVENTURES OF SUPERMAN) fram till sent 1990-tal (MEEGO). Däremellan syntes han i serier som THE LONE RANGER, ALFRED HITCHCOCK PRESENTS, THE ADVENTURES OF RIN TIN TIN, STEVE CANYON, THE TWILIGHT ZONE, RAWHIDE, THE OUTER LIMITS, LASSIE, IRONSIDE, GUNSMOKE, DYNASTIN, ALF och ROSEANNE. Och då har jag bara nämnt en bråkdel.
Men han medverkade även i en del långfilmer, den gode Johnson. Flera västernfilmer med fräsiga svenska titlar: DE LAGLÖSAS NÄSTE och RYKANDE PISTOLER, till exempel. Och så var han med i kultklassiker som IT CAME FROM OUTER SPACE, THIS ISLAND EARTH och Roger Cormans  ATTACK OF THE CRAB MONSTERS. 1965 mötte han (kanske?) Max Von Sydow i MANNEN FRÅN NASARET.
Under andra världskriget var Russell Johnson vid flyget och tilldelades ett purpurhjärta efter att hans plan skjutits ner.
RUSSELL JOHNSSON
1924 - 2014
R.I.P.

-->0 kommentarer:

Skicka en kommentar