tisdag 28 januari 2014

TOPPRAFFEL! sörjer: Gordon Hessler


Den främsta rockfilm som någonsin gjorts är förstås KISS MEETS THE PHANTOM OF THE PARK; en TV-film från 1978. Filmen, som producerades av Hanna-Barbera, trotsar all beskrivning och har gjort ett outplånligt intryck på mig och alla andra som sett den (och hela tiden ser om den). Jag begriper fortfarande inte vad som händer på slutet. Anthony Zerbe, som spelar den onde tivolifantomen, blir plötsligt gammal och dör.
Nu har även dess tyskfödde, i England uppväxte regissör Gordon Hessler dött - antingen 83 eller 88 år gammal; en källa hävdar att det officiella födelseåret 1930 är felaktigt. Hesslers filmografi är rätt häftig.Han regidebuterade 1961 med ett avsnitt av ALFRED HITCHCOCK PRESENTS och fortsatte därefter med kultklassiker som CATACOMBS från 1965 och THE OBLONG BOX med Vincent Price från 1969.
1970 kom SCREAM AND SCREAM AGAIN, en bra och bisarr klassiker med Price, Christopher Lee och Peter Cushing. Den följdes av CRY OF THE BANSHEE, även den med Price, samt med svenska Essy Persson, och MURDERS IN THE RUE MORGUE med Jason Robards och Herbert Lom. Därefter hittar vi till exempel THE GOLDEN VOYAGE OF SINBAD med John Philip Law och Caroline Munro, avsnitt av TV-serier som KUNG FU, HAWAII FIVE-0, WONDER WOMAN och TALES OF THE UNEXPECTED.
På 1980-talet gjorde Hessler lite oväntat inte bara en, utan två ninjafilmer, båda med Sho Kosugi: PRAY FOR DEATH och RAGE OF HONOR. Det är rätt svårt att hålla isär de här två rullarna, de har nästan samma handling, men de tillhör årtiondets bästa ninjarullar. 1987 filmatiserade Hessler Sven Hassels böcker och resultatet blev den rätt vissna DÖDEN PÅ LARVFÖTTER. 1988 kom spökfilmen THE GIRL IN A SWING. Sista verket kom 1991; en japansk film som heter KABUTO, eller SHOGUN WARRIOR utomlands. I rollerna ses Sho Kosugi, Christopher Lee och gamle sångaren David Essex.
GORDON HESSLER
1925 - 2014
R.I.P.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar