måndag 13 januari 2014

TOPPRAFFEL! sörjer: Alexandra Bastedo

Någon gång på 1990-talet köpte jag en gammal finsk hyrkassett med Jess Francos THE BARE BREASTED COUNTESS, även känd som FEMALE VAMPIRE med flera titlar. Av någon anledning var videoomslaget försett med ett stort foto ur en helt annan film - Vicente Arandas THE BLOOD SPATTERED BRIDE; en klassisk spansk skräckfilm från 1972, baserad på "Carmilla". Då hade jag inte sett den filmen, vilket gjorde det hela ännu mer förvirrande.
Den kvinnliga huvudrollen i THE BLOOD SPATTERED BRIDE (vars originaltitel lyder LA NOVIA ESANGRENTADA) innehades av den brittiska skådespelerskan Alexandra Bastedo, som efter en längre tids sjukdom nu gått bort, endast 67 år gammal. Bastedo debuterade 1963 och var med i en handfull filmer; bland annat i en av de där "Doktorfilmerna" med James Robertson Justice, men även i den vansinniga James Bond-parodin CASINO ROYALE från 1967. Främst medverkade hon dock i TV-serier. Alexandra Bastedo var med i flera av de bästa TV-serier som gjorts. Vi kunde se tösabiten i HELGONET, DEPARTMEN S, dess uppföljare JASON KING, RANDALL AND HOPKIRK (DECEASED), och hon hade en fast roll i serien THE CHAMPIONS, vilken är ganska okänd här i Sverige. Jag skaffade de första avsnitten av denna ITC-serie från 1968 när den släpptes på DVD in England, och den är riktigt häftig. Ett gäng människor störtar i Shangri-La, där de räddas till livet - och vaknar upp med superkrafter.
Lägg till bildtext
Alexandra Bastedo syntes i ytterligare några obskyra spanska filmer, hon var med i León Klimovskys I HATE MY BODY från 1974, och 1975 hittade vi henne i Freddie Francis' THE GHOUL. Mer spansk skräck blev det i José Ramón Larraz' ESTIGMA, som kom 1980. Bland det sista hon gjorde var att dyka upp i en liten roll i BATMAN BEGINS.
ALEXANDRA BASTEDO
1946 - 2014
R.I.P.

-->0 kommentarer:

Skicka en kommentar