torsdag 16 januari 2014

Bio: Jack Ryan: Shadow Recruit

Foton copyright (c) Paramount Pictures Sverige
John P Ryan. 1936 - 2007. Det var han som var den hårt prövade - och ständigt svettige - farsan i IT'S ALIVE. Han var även skurken i DEATH WISH 4: THE CRACKDOWN och en massa andra filmer. Nu får jag veta att han även var amerikansk superagent.
Eller ... Nä, men jag får veta att Tom Clancys agenthjälte Jack Ryans fullständiga namn är John P Ryan. Det är kanske bekant för många, men inte för mig. Jag har nämligen ingen större relation till Clancy och hans hjälte. Jag har inte läst någon av böckerna och jag har inte sett alla filmer. Tror jag. Detta är den femte Jack Ryan-filmen och tidigare har karln spelats av Alec Baldwin, Harrison Ford och Ben Affleck.
Med JACK RYAN: SHADOW RECRUIT verkar man försöka skapa en ny Jason Bourne-serie. Ung, amerikansk agent räddar världen med knytnävarna. Filmen skulle även kunna heta JACK RYAN BEGINS, eftersom herr Ryan den här gången föryngrats så pass mycket att han inte ens är agent när filmen börjar. 33-årige Chris Pine studerar i London, året är 2001, och tvillingtornen i New York faller. Detta får Ryans underläpp att darra, så han tar värvning och blir marinskårssoldat för att tjäna presidenten.
Ryan överlever efter att hans helikopter skjutits ner, han spenderar lång tid på sjukhus, blir kär i den söta sköterskan Cathy (Keira Knightley), och den mystiske Harper (Kevin Costner) från CIA visar intresse för Ryan. Därefter hoppar vi tio år framåt i tiden, Ryan är förlovad med Cathy, som inte vet om att Ryan egentligen är hemlig agent; hon tror att han jobbar på Wall Street. Kenneth Branagh är en slem ryss som med sitt ännu slemmare anhang planerar att krossa USA:s ekonomi med hjälp av en terrorattack. Jack Ryan skickas till Moskva för att stoppa det här och med sig har han den ovetande Cathy.
Kenneth Branagh har även regisserat den här filmen - men det verkar han ha gjort med vänster hand. JACK RYAN: SHADOW RECRUIT är nämligen ett osedvanligt anonymt verk. Branagh verkar intec ha varit speciellt intresserad. Filmen lyfter aldrig, den blir aldrig spännande eller ens intressant, och den innehåller inte tillräckligt många eller spektakulära actionscener för att kunna kallas actionfilm. Det här är en PG-13-film som hela tiden ligger på något slags lagomnivå.
Det största problemet är Chris Pine. Han är inte bara alldeles för ung, han är även helt fel typ för rollen. Pine ser ut som en Ellosmodell - och han ger aldrig ett tufft, råbarkat intryck värdigt en hemlig agent med rätt att döda. Han ser snäll och pojkaktig ut, lite för rar för att åka världen runt och ta kål på folk, och han verkar inte vara något vidare på att slåss. Fast det behöver han inte göra så ofta.
Keira Knightley har lagt sig till med amerikansk accent och har som vanligt filmbranschens charmigaste underbett. Hon är väldigt, väldigt söt, men har inte så mycket att göra i den här filmen; hon är mest ett bihang.
En scen utspelar sig på en biograf som visar klassikern URSÄKTA, FEL NUMMER. Jag kom på mig med att hellre vilja se den. JACK RYAN: SHADOW RECRUIT hade tjänat på att vara lite vuxnare, tyngre, mörkare och tuffare. Som den är nu är den alldeles för tråkig och generisk. Nästa vecka har jag glömt bort den.
Svenske Peter Andersson har en liten roll som ryss.
(Biopremiär 17/1)

-->0 kommentarer:

Skicka en kommentar