torsdag 16 januari 2014

Bio: In a World ...

Foton copyright (c) Sony Pictures Sweden

Ibland känns det som om man har sett allt. Att varje ny film bara är varianter på samma gamla teman. Att alla genrer är utforskade. Men så ibland händer det - någon genialisk person där ute kommer på ett ämne, en miljö eller något annat vi aldrig tidigare sett en långfilm- eller läst en bok om.

Lake Bell är en sådan person. Vi har tidigare sett henne som skådis i diverse TV-serier, samt i filmer som WHAT HAPPENS IN VEGAS och IT'S COMPLICATED. Bell gör här debut som långfilmsregissör och hon har även skrivit manus - och tagit sig an huvudrollen. Hon visar sig vara en begåvning utan like - jag skulle kunna bli kär i henne. Jag hade aldrig hört talas om IN A WORLD, den här lilla filmen kom från ingenstans, och den visar sig vara den charmigaste komedi jag sett på länge.

Filmens tema är voiceovers. Folk som gör berättarrösten till filmtrailers och reklamfilmer. Lake Bell spelar Carol, en så kallad röstcoach, och dotter till legenden Sam Sotto (Fred Melamed). Sam är känd för sin mörka stämma och han har gjort sig en förmögenhet på den, men nu har han dragit sig tillbaka. En ny, yngre kille; Gustav (Ken Marino), är hungrig och siktar på att den nye voiceoverkungen. Men av en ren slump visar det sig att producenten Katherine Huling (Geena Davis) vill ha en kvinnlig röst till sitt nya mastodontprojekt; fyra filmer baserade på den populära bokserien "The Amazon Games". Plötsligt och oväntat ligger Carol bra till - men både Sam och Gustav vill ge sig in i kampen. Striden om voiceoverjobbet tar sin början!
På till exempel marknaden i Cannes händer det ofta att man ser filmer som enbart visas där - rättare sagt, det är sällan de köps in för distribution i Sverige. På sin höjd kan de släppas direkt på DVD. Jag har set en rad kul små independentkomedier där. IN A WORLD ... får mig att tänka på dessa filmer. Det känns oväntat - men väldigt kul - att den här filmen får en chans på svenska biografer. Okej, den har vunnit pris för bästa manus i Sundance, ser jag.

Lake Bell har gjort en lågmäld film. Det hela känns realistiskt. Filmen befolkas till större delen av rätt vanliga människor som bor i vanliga hem. Carols syrra (Michaela Watkins) är gift med en skön snubbe spelad av Rob Corddry, i studion där Carol jobbar finns en kille (Demetri Martin), som är förälskad i Carol, men inte vet hur han ska stöta på henne. Eva Longoria dyker upp som sig själv. Carol själv är en synnerligen sympatisk och cool tjej.
Jag konstaterar att en del läst in feministiska budskap i filmen, och jovisst, visst finns det väl sådana där - men detta är alls ingen präktig budskapsfilm som skriver publiken på näsan. IN A WORLD ... är en jätterolig, mysig, trevlig, charmig och ofta gullig liten film. Du kommer att tycka om den du också.

... Varför filmen heter IN A WORLD ...? Därför att många trailers börjar med en mäktig röst som säger "In a world ..." - och nu ska trailern till THE AMAZON GAMES börja med just dessa tre ord.
(Biopremiär 17/1)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar