torsdag 9 januari 2014

Bio: Ilo Ilo

Foton copyright (c) Folkets Bio

Ånej! Inte ännu en film från Singapore!

... Skulle jag kanske utropa om jag ofta recenserade filmer från Singapore här på TOPPRAFFEL!. Men jag har nog aldrig någonsin sett en film därifrån. Inte vad jag kan komma på. Men här har vi ett drama från Singapore som dessutom vann priset för bästa debutregissör i Cannes. Anthony Chen heter den unge regissören.

Nå. ILO ILO. Vem är Ilo? Vad är Ilo? Först efter att jag sett filmen får jag veta att Iloilo är en provins i Filippinerna. Jag får även veta att filmen utspelar sig 1997, vilket nog aldrig sägs rakt ut i filmen. Vi diskuterade detta efter pressvisningen. Världen i Chens film ser nämligen ut som tidigt 1980-tal. Lite småfult, lite antikt, och det förekommer kassetter och VHS-band. Samtidigt tittar man på DVD-filmer. Mystiskt.

Hembiträden från Filippinerna är tydligen väldigt vanligt i Singapore och något av ett problem. På sätt och vis behandlas de filippinska tjejerna som slavar; de har ytterst lite fritid och fråntas möjligheterna att åka hem. Angeli Bayani spelar Teresa, som anländer till en familj i Singapore. Mannen och kvinnan arbetar mycket, och enda barnet; sonen Jiale (Koh Jia Ler), är en riktig jävelunge och usel i skolan.

Jiale hatar först Teresa och hennes tillvaro blir besvärlig - men snart blir de två kompisar. Däremot går det inte så bra för Jiales föräldrar. Mannen blir arbetslös och tvingas ta skitjobb, men det berättar han inte för sin fru - som den kines han är vill han inte tappa ansiktet. Kvinnan har problem på jobbet hon med. De lever minst sagt deppiga liv.

ILO ILO är en intressant film just för att den visar upp ett land vi sällan, i stort sett aldrig, faktiskt, får se på bio. Jag hade ingen aning om hur det ser ut- och går till i Singapore nuförtiden. Jag associerar förstås landet med äventyr och sköna tropikhjälmar och TV-serien UPPDRAG I SINGAPORE. Samtidigt är ILO ILO en rätt deppig film. Det är grått, det är tradigt. Teresa är sympatisk, men det kan man inte säga om de andra medverkande. Vilka avskyvärda människor! Fast farsan, som spelas av Tian Wen Chen, är rätt klantig och detta leder till en del skojiga episoder. Filmens behållning är när han snubblar inne på ett lager och trillar in i några dussin fulla äggkartonger.

I en märklig sen ska Jiale straffas efter att ha slagits på skolan. Alla skolans elever står framför en scen och håller unisont ett patriotiskt hyllningstal till Singapore. Sedan leds Jiale ut på scenen - och smiskas med ett rottingspö! Det påminner om bestraffningsscenen i STARSHIP TROOPERS.

Av någon anledning visas ILO ILO i det gamla 4:3-formatet. Om nu inte Spegeln klantade sig på pressvisningen och körde filmen i fel format.
(Biopremiär 10/1)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar