tisdag 28 januari 2014

Bio: Delivery Man

Foton copyright (c) Nordisk Film
Trailern ljuger aldrig. Åtminstone inte i det här fallet. Komedin DELIVERY MAN är försedd med en ganska kväljande trailer - och tammefan om inte filmen är precis likadan. Den bygger på STARBUCK; en nyzeeländsk film från 2011 som handlar om en spermadonator som upptäcker att han är far till 142 personer, vilka stämt honom. STARBUCK skrevs och regisserades av Ken Scott, och det är även Scott som ligger bakom denna nyinspelning.
I DELIVERY MAN är Vince Vaughn den misslyckade David. Han jobbar på sin fars slakteri, hans gravida flickvän vill inte veta av honom, han ställer till det till höger och vänster. Och för att göra det hela ännu värre dyker det en dag upp en advokat som berättar att något gått fel när David donerade sperma 1994. Han gick och blev far till 533 barn och nu kräver 142 av dem att få veta vem deras anonyme fader är.
Advokaten har uppgifter om dessa 142 ynglingar och trots att David borde låta bli, plockar han fram info om en av sina avkommor. David beslutar sig för att leta upp sin okände son utan att avslöja vem han är. Han fortsätter med ännu en. David vill bli en bättre människa och hjälpa och stötta dessa okända barn, och snart blir han känd som "Starbuck", mannen med 533 barn.
Visst blir väl David en bättre och mer ansvarstagande människa i denna kletiga film som inte helt oväntat utmynnar i den där vanliga, amerikanska hyllningen till familjen. Alla blir vänner, alla kramar alla, allting är jättefint.
Vince Vaughn är nertonad som David, han är inte en snabbpratande wiseguy här, men inte blir filmen bättre av det. Nästan ingenting är roligt här. Det här är bara tradigt. Sentimentalt. Slutbilden är bara för mycket.
Dock är det förstås inget fel på den grundläggande storyn. Jag kan tänka mig att detta skulle kunna bli hur kul som helst med en speedad Jim Carrey med ett oöverskådligt antal barn. Tok och fjant i kubik.
Det får man inte i DELIVERY MAN. Man får i princip ingenting.
Den här filmen är så vissen och meningslös att recensionen inte blir längre än så här. Vad ska detta upp på bio att göra?(Biopremiär: 31/1)

-->0 kommentarer:

Skicka en kommentar