onsdag 18 december 2013

TOPPRAFFEL! sörjer: Sven Gösta Jonsson

Sveriges genom tidernas främste rockartist har gått bort, 74 år gammal. Sven Gösta Jonsson, som föddes 1939 i Västerbotten, slog igenom 1959 med dunderhiten "Vid foten av fjället", som inleds med de odödliga raderna "Jag är lapp och jag har mina renar". Denna låt var en svensk tolkning av Johnny and the Hurricanes' "Red River Rock", vilken i sin tur var en tolkning av den gamla folksången "Cowboy Love Song". Under artistnamnet Den rockande samen sjöng Sven Gösta Jonsson även in "Jokkmokkrokk", ännu en brottarhit med välbekant inledning: "Nu varje lapp - akkja! Åker i kapp - akkja!". På hans bästsäljande EP hittar vi även "Bombombay" och "Kyss mig honey". Denna EP hade min morsa - och jag fick ta över den när jag upptäckte att mina klasskompisar hade fräna popskivor. Det ville jag också ha.
Sven Gösta Jonsson drog sig tillbaka från det hektiska rockstjärnelivet redan 1962. Han rockade inte speciellt hårt, Den rockande samen. Oftast rockade han inte alls. Och nu är han död.
SVEN GÖSTA JONSSON
1939 - 2013
R.I.P. 

-->0 kommentarer:

Skicka en kommentar