måndag 16 december 2013

TOPPRAFFEL! sörjer: Peter O'Toole

"I am nursing a viper in Rome's bosom! I am educating a Phaethon who will mishandle the fiery sun-chariot and scorch the whole world!" utbrast Tiberius. Han åsyftade förstås Caligula. Och nu har Tiberius gått och dött. Okej, han dog redan år 37 efter Kristus. Och på film dog han bland annat 1979. Det var förstås Peter O'Toole som var Tiberius 1979.

Ett tag trodde jag att Peter O'Toole faktiskt var död. Jag hade inte sett till honom på ett bra tag. När han sedan dök upp i en talkshow för att göra reklam för PHANTOMS (1998) trodde jag att han om inget annat var döende - han såg väldigt risig ut och lät förvirrad. Men karl höll ut ytterligare femton år.

Han var irländare, O'Toole, och ursprungligen journalist på en tidning, men efter at ha blivit inkallad och häckat i en ubåt sadlade han om och blev skådespelare. Först på teaterscener, därefter dök han upp i ett par TV-filmer, och 1960 långfilmsdebuterade han i KIDNAPPAD efter Robert Louis Stevensons bok - lustigt nog hette även manusförfattaren och regissören Robert Stevenson.
Ytterligare några filmer följde innan han 1962 iklädde sig titelrollen i David Leans sandiga drama LAWRENCE AV ARABIEN. En sådan där film man kan gå ifrån, brygga en kopp kaffe, fixa några mackor, pinka, och när man kommer tillbaka är det fortfarande samma sanddyner. Detta till trots såg filmen till att göra superstjärna av O'Toole. En lång, lång, lång rad kända - och mindre kända - filmer följde. BECKET, LORD JIM, HEJ PUSSYCAT, HUR MAN STJÄL EN MILJON, BIBELN ... I BEGYNNELSEN, GENERALERNAS NATT, CASINO ROYALE, GOODBYE MR. CHIPS, STRIDSHUNDARNA, och förstås Tinto Brass' CALIGULA, en av de märkligaste och mest fascinerande filmer som gjorts - en av mina favoritfilmer, förstås, men de behöver jag knappast påpeka. Enorma kulisser, våld, hårdporr och kända skådespelare. Man undrar förstås om O'Toole visste vad det var han skrev på för när han tog rollen som Tiberius.
... Å andra sidan var den här tiden tuff för O'Toole. Han hade drabbats av en massa personliga problem och han krökade hårt - han ser onekligen nersupen ut i CALIGULA. Trots dessa problem gjorde han 1980 en av sina främsta roller i STUNTMANNEN, och under decenniet spelade han Sherlock Holmes och medverkade i bland annat SUPERGIRL och DEN SISTE KEJSAREN. Därefter blev titlarna mer obskyra. Ett par stycker dock ut, som TV-filmen med Robert Carlyle som Hitler, TROJA och STARDUST. Han gjorde även en av rösterna i RÅTTATOUILLE. Han sista roll är i något som heter KATHERINE OF ALEXANDRIA som har premiär nästa år.

Peter O'Toole Oscarnominerades åtta gånger utan att ro hem statyn - dock fick han år 2003 en hedersoscar för lång och trogen tjänst. Nu har han 81 år gammal begett sig till den eviga orgien ovan molnen.
PETER O'TOOLE
1932 - 2013
R.I.P.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar