söndag 1 december 2013

TOPPRAFFEL! sörjer: Paul Walker

Det är inte utan att hans tragiska död var ironisk. Igår, den 30:e november omkom hjälten från biljaktsfilmerna i FAST & FURIOUS-serien i en bilolycka. Paul Walker, 40, och en kompis var på väg hem efter att ha deltagit i en välgörenhetstillställning, när kompisen, som körde, tappade kontrollen över Porschen och brakade in i en stolpe. Bilen började brinna och de dog båda två.

Paul Walker inledde sin karriär redan som bebis, då han gjorde reklam för blöjor. Han gjorde sin första långfilm 1986; SPÖKSNUBBEN I SKRUBBEN (MONSTER IN THE CLOSET). Därefter medverkade han mest i en massa mer eller mindre kända TV-serier och småfilmer, innan han 1998 dök upp i VÄLKOMMEN TILL PLEASANTVILLE. På den följde VARSITY BLUES, SHE'S ALL THAT och THE SKULLS innan det 2001 var dags för THE FAST AND THE FURIOUS. Jag vet inte riktigt varför, men FAST & FURIOUS-serien blir hela tiden alltmer populär. Jag har alltid tyckt att de är hyfsat underhållande, men lite slätstrukna och plastiga. Här recenserar jag del fyra, fem och sex. Den sjätte och senaste filmen är faktiskt den enda film som inte underpresterade på Filmstaden i Malmö sommaren 2013; enligt personalen en sommar späckad med besvikelser. FAST & FURIOUS 6 lockade tonåringar i drivor vecka efter vecka.

2001 kunde man även se Walker i thrillern ROADKILL (ännu en i sammanhanget ironisk titel), därefter i TIMELINE, INTO THE BLUE, den gravt underskattae, bisarra och underhållande actionfilmen RUNNING SCARED, Clint Eastwoods FLAGS OF OUR FATHERS och TAKERS, för att nämna några titlar.

Den trettonde december har dramat HOURS USA-premiär; en film om orkanen Katrina. Filmen BRICK MANSIONS, som är en nynspelning av den franska filmen DISTRICT B13, ligger i post-production. Paul Walker höll på att spela in FAST & FURIOUS 7 när han omkom. Inspelningen hade nyligen påbörjats och Walkers död innebär att man nu måste ändra om rejält i filmens manus - hur regissören James Wan och Universal kommer att lösa det hela återstår att se. Det vore nog osmakligt att låta rollfiguren Brian O'Conner stryka med i en bilkrasch.

Jag kan väl inte påstå att jag var någon större anhängare av Paul Walker, han var sympatisk, men det var lite för mycket pretty-boy över honom, han stack inte ut på något sätt, han hade väl ingen större personlighet, men jag tyckte inte illa om honom och det hände ju att han dök upp i coola filmer - som RUNNING SCARED. Paul Walker var även en hejare på att köra bil och gjorde många av sina bilstunts själv - så vem vet, kanske hade han levt idag om han hade suttit bakom ratten i den där Porschen.

PAUL WALKER

1973 - 2013

R.I.P.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar