måndag 16 december 2013

TOPPRAFFEL! sörjer: Joan Fontaine

En dryg vecka till julafton - och de gamla filmstjärnorna kastar in handduken som aldrig förr. Olivia de Havilland, född 1916, lever än - men hennes lillasyster Joan de Beauvoir de Havilland har dött, 96 år gammal. Lillasystern var dock mer känd som Joan Fontaine, bortsett från i sin första filmroll, i vilken hon kallade sig Joan Burfield; året var 1935 och filmen hette ALLA DESSA KVINNOR!. Fontaine var även sin storasysters främste konkurrent under Hollywoods glansdagar.
Olivia i all ära, men jag vill nog påstå att Joan medverkade i bättre filmer - vilket kanske beror på att hon bland andra jobbade för Hitchcock. Hon var ju med i REBECCA och ILLDÅD PLANERAS. Vi hittar även Cary Grant-rafflet GUNGA DIN, Billy Wilders KEJSARVALSEN och George Cukors KVINNORNA, JANE EYRE av Robert Stevenson - samme Stevenson som jag omnämner i min nekrolog över Peter O'Toole.
En av min barndoms favoritfilmer är IVANHOE - DEN SVARTE RIDDAREN från 1952 med Robert Taylor i titelrollen. Joan Fontaine var lade Rowena, den där bruttan Ivanhoe väljer istället för judinnan Rebecca (Elizabeth Taylor) - jodå, karlsloken väljer fel även i den här filmen; det är ju Rebecca han älskar. Fast jag föredrar Fontaine framför Taylor.
Under 1950-talet blev det alltmer TV för Fontaine, en massa serier jag aldrig hört talas, samt en och annan långfilm, som KVINNORS LÄNGTAN av Robert Wise. På 60-talet blev det ännu mer TV och hon syntes i WAGON TRAIN, THE ALFRED HITCHCOCK HOUR och THE BING CROSBY SHOW, och på 70- och 80-talen medverkade hon i CANNON, THE LOVE BOAT och HOTEL, för att nämna en handfull serier. Hon gjorde sin sista roll 1994 i en TV-film som hette GOOD KING WENCESLAS.
Joan Fontaine hade även pilotlicens, hon var gourmetkock och heminredningsdesigner, och på 40-talet startade hon tillsammans med sin dåvarande make produktionsbolaget Rampart Productions.
JOAN FONTAINE
1917 - 2013
R.I.P.

-->0 kommentarer:

Skicka en kommentar