lördag 7 december 2013

JULRAFFEL! TOPPRAFFELS JULKALENDER 2013! Lucka 7

DECEMBER
7
2013
Jultristessen lade sig som en sur wettexduk över Malmös tristaste köpcentrum.


-->8 kommentarer:

ctail sa...

Ser inte omedelbart bekant ut. Är det Kronprinsen, kanske?

Pidde Andersson sa...

Visst är det Kronprinsen.

ctail sa...

Jag känner ändå lite sympati för detta minnesmonument från framtiden när den var som bäst. Se gärna den gamla Kronprinsenfilmen som finns på den första MITT HJÄRTAS MALMÖ-dvd:n, om du inte gjort det, reklamfilm här. Så långt tillbaka minns inte jag, men när jag som barn frekventerade en av stans största leksaksaffärer där hade huset ännu kvar en gnutta av sin glamour, och mina föräldrar berättade hur de varit på show där inte särskilt många år tidigare och sett både Povel Ramel och levande elefanter. I en alternativ verklighet jag ibland hamnar i när jag drömmer huserar Kronprinsen en pytteliten sunkig biograf som visar asiatiska actionfilmer från 1970-talet, med Bruce Lee och Sonny Chiba etc., med en liten ingång man lätt kan missa, ungefär där leksaksaffären låg. Det har aldrig funnits någon biograf på Kronprinsen, men det borde ha gjort det, det är den här verkligheten det är fel på!

Pidde Andersson sa...

Egentligen är ju Mitt Möllan, fd Leonardo, Malmös tristaste galleria, men det är ju en "alternativ" galleria med små, udda butiker och företag som inte bär sig. Där finns nästan aldrig en käft. Dawn of the Dead-gallerian.
På 1970-talet låg biografen Rio intill Landskronas då enda galleria, som eg inte var någon galleria, utan bara en affärsfylld gång genom en kåk. I folkmun kallad "gången". Rio lade ner alldeles i början av 80-talet.

ctail sa...

Det fanns en Rio i Malmö också på 1970-talet. Den tillhörde Europafilm, och stängde när Per Oscarsson och Mats Helge Olsson gjort av med pengarna. Senare byggde Esselte Malmös första, och kanske världens sämsta, multibiograf Downtown där, som SF tog över efter att ha svultit ut den tidigare ägaren, genom att inte släppa till några publikdragande filmer. Nu är det Cervera.

Pidde Andersson sa...

Även Rio i Landskrona var Europa Film.
När lade Downtown ner. Vill minnas att jag såg Braindead där, men jag kan ju minnas helt fel.

ctail sa...

Osäker, men det verkar ha funnits kvar under den sorgligt dåligt marknadsförda internationella filmmusikfestivalen 1996. här omnämns ”Rio (numera Downtown)”.

Pidde Andersson sa...

Då kan det stämma att jag såg Braindead på Downtown.
Filmmusikfestivalen minns jag. Vi hade redan hunnit starta Fantastisk Filmfestival.

Skicka en kommentar