fredag 27 december 2013

Expressen 28 oktober 1996

Klämdagar. Mörkt och regnigt ute. Jag sitter och sammanställer bioåret 2013, vilket tar en fruktansvärd tid. Känner att jag borde publicera något här på TOPPRAFFEL!, det har ju varit tyst ett par dagar. Tja, jag kan ju göra som jag brukar när det är bloggstiltje - jag repriserar en gammal videokrönika ur Expressen.
Detta är min 23:e krönika i Sveriges då största tidning. Redan då klagade jag på att många filmer är för långa. Nuförtiden är det ju ännu värre. Jag skriver även om en rulle från gamla fina PM Entertainment. Det bolaget finns inte kvar. Och det är synd. 1996 fick jag fortfarande en eller ett par actionfilmer i veckan. Så är det inte längre.

Lysande men för för lång

Förra veckan skrev herr kollegan Eklund om Michael Manns "Heat" (Warner). Själv tycker jag att, visst, det är en bra film, men alldeles för lång, som ju alla filmer verkar vara nu för tiden, och Al Pacino spelar över å det grövsta. Eldstriden på gatan är förstås lysande.
Jag vet inte riktigt vad som stått om detta i svensk press, men ni som läser utländska filmtidningar bör känna till det faktum att "Heat" är en omarbetning av en TV-film Mann gjorde några år tidigare. TV-filmen är känd under flera titlar, bl a "L.A. Crimewave". Den släpptes på video i Sverige när den var ny, nu var det rätt länge sedan jag såg den ute i butikerna, och jag är inte hundra på vad den hette på svenska, men jag gissar på "Made in L.A.".
Jodå, mycket av TV-filmen, i vars rollista man hittar Alex McArthur och Sam "Blixt Gordon" Jones, dyker upp även i "Heat"; skurkarna bär hockeymasker när de utför sina rån, hjälten och skurken tar timeout och fikar tillsammans, och så vidare... Nu är förstås "Heat" en bättre film, och TV-filmen känns mest som ett avsnitt av "Miami Vice". Med lite tur kan du hyra både bio- och TV-versionen i videobutiken runt hörnet.
I stället för ny titel, förvirring, avd. 1: Just nu går filmen "Last man standing" med Bruce Willis på biograferna. Den som är sugen på lite mer last man standing kan traska in i en videobutik och hyra en annan "Last man standing", som Warner släppte förra året. Förra årets stående man är en underhållande B-actionsnurra med den från den här spalten inte helt okände Jeff Wincott, och producerad av ett bolag som nämns i den här spalten för jämnan, PM Entertainment. När filmen gjordes, var den PM:s dyraste produktion.
Annars är det som vanligt i Wincott-filmen. Hälften av alla bilar i Los Angeles sprängs i luften, man kör bil skitfort och slåss och skjuter mest hela tiden. Men jag gillar ju Wincott. Dock måste jag påpeka en intressant detalj vad gäller biljakterna - jag upptäckte nämligen att bilarna de kör slalom mellan på motorvägen står stilla! Ser rätt märkligt ut vid noggrannare granskning.
I stället för ny titel, förvirring, avd. 2: Ny på hyllorna är en film som
heter "Crash" (Egmont). Jag fick ett recensionsex av filmen för rätt länge
sedan, och eftersom kassetten saknade omslag blev jag förstås rätt glad -
jösses, Cronenbergs senaste, på video, redan!
Nu är det ju inte Cronenbergfilmen, utan en ganska ordinär thriller med Michael Biehn. Tänkte bara påpeka detta, så att ni inte tar fel. Nog för att Biehn-filmen går att se, alltid, den är inget speciellt men rätt okej. För övrigt sitter Egmont även på rättigheterna till Cronenbergs "Crash"...
Ett videobolag jag sällan skriver om är Carlton, som just bytt namn till DHE. Detta beror på att de mest släpper djur- och naturfilmer, och jag är allergisk mot djur och natur. Men jag kan inte låta bli att underrätta er om DHE:s Arne Weise-drive. Arne är just nu ute på en turné mellan landets bok- och videoaffärer. Där berättar han under en timme om tio år med "Ett med naturen", och så kränger han National Geographic-videor. Han dyker säkert snart upp nära dig, så gå dit och be honom berätta om "Vår fantastiska värld" i stället, och i synnerhet om "Rickard Rättrådig".
Tryckfelspidde var framme i min förra spalt. För att undvika folkstorm: självklart är det "Alien 3" jag inte tror att "Alien 4" kan bli sämre än.

-->


0 kommentarer:

Skicka en kommentar