tisdag 10 december 2013

Bio: Victor och Josefine

Bilder copyright (c) Folkets Bio
Nu blir det franskt här på TOPPRAFFEL! - och en gnutta luxemburgskt. Framförallt blir det tecknat.
I original heter VICTOR OCH JOSEFINE, som regisserats av trion Stéphane Aubier, Vincent Patar och Benjamin Renner, ERNEST ET CÉLESTINE och bygger på en barnbok jag aldrig hört talas om. Fast det är förstås inte så konstigt, jag frekventerar inte barnboksavdelningar. Filmatiseringen vann en fransk Cesar för bästa barnfilm/animation.
Aubier och Patar har tidigare gjort den uppmärksammade - och överskattade PANIK I BYN, men denna nya film är utseendemässigt av ett helt annat slag. Jag utgår från att stilen ligger nära den i boken och det handlar om traditionell, platt 2D-animering - "tecknad film". Och det är ju sympatiskt! Teckningsstilen är även den sympatisk, den för tankarna till äldre, brittiska barnböcker - ja, kanske även till äldre franska barnböcker. Det här är väldigt långt från både Disney och Pixars glassiga verk, och från de halvtaffliga, fula svenska barnfilmer vi ofta får kastade över oss (det är ju bra för barnen om det är fult och småtråkigt).
Innehållsmässigt är VICTOR OCH JOSEFINE rätt konstig. Jag trodde först att Josefine var en björnunge, men det visar sig att hon är en liten musflicka. Hon bor på ett barnhem under jorden och alla mössen är livrädda för björnar. Av någon anledning är världen däruppe befolkad av mänskliga björnar. Märkligt. Josefine rymmer från barnhemmet och träffar på den snälle björnen Victor. Okej, i början är han förstås inte så snäll mot musflickan, men mot alla odds blir de kompisar - och hon hjälper honom att begå inbrott. Han är nämligen hungrig och har ingen mat. Stöldduon jagas av polisen.
Som sagt - det är en rätt märklig story. Och jag missade nog lite grann, eftersom jag då och då nickade till - det gör jag alltid när jag ser barnfilmer. Den svenska dubbningen är ibland lite gapig, men välgjord jämfört med de hafsverk vi brukar utsättas för. En lustig detalj är att animatörerna inte fått rätt på perspektiven - Josefine skiftar hela tiden i storlek, och redan från början är hon väldigt stor och björnlik för att vara en musunge.


(Biopremiär 13/12)

-->0 kommentarer:

Skicka en kommentar